2013-12-06 (fredag)
En matig och väldigt god vegetarisk paj med broccoli, paprika och rödlök.
Pajdeg: | |
100 g | smör |
1 dl | rågsikt |
2½ dl | vetemjöl |
½ tsk | salt |
2 msk | kallt vatten |
Äggstanning: | |
3 st | ägg |
2 dl | mjölk |
½ tsk | salt |
svartpeppar (generöst direkt från svartpepparkvarnen) | |
Pajfyllning: | |
400 g | broccoli (går bra med fryst broccoli som tinats) |
100 g | röd paprika |
50 g | rödlök |
50 g | ost (att riva) |
Tillbehör: | |
blandad sallad (helst lite kryddig) |
- Gör pajskalet: Rör ihop smör, mjöl och salt till en grynig massa. Tillsätt sedan vattnet och jobba snabbt ihop pajdegen, häll ut den i en pajform och tryck ut den längs botten och kanter. (Degen är lite svårbearbetad så försök inte ens att kavla ut den.)
- Låt pajdegen vila i kylskåpet i ca en halvtimme, insvept i plastfolie.
- Grädda skalet i mitten av en 200-gradig ugn i ca 15 minuter.
- Förbered fyllningen: Riv osten, tärna paprikan och rödlöken samt dela den tinade broccolin i mindre bitar. Är broccolin vattnig kan den behövas kramas ur för att förhindra en våt paj.
- Gör äggstanningen: Vispa upp äggen, tillsätt mjölk och kryddor och blanda ihop.
- Montera pajen: Ta ut pajskalet ur ugnen och lägg ett jämnt lager rödlök i botten. Fortsätt sedan med broccoli, paprika, riven ost och till sist äggstanningen.
- Grädda pajen i mitten av en 200-gradig ugn i ca 30 minuter.
- Servera pajen tillsammans med en blandad, gärna smakrik, sallad.
Sonen, 11 år: “Tur att vi har pannkaksrester.” Sonen gillar varken pajer eller vegetariska rätter och åt glatt av gårdagens rester i stället.
Dottern, 13 år: “Min favoritpaj!” Dottern älskar denna paj och tar gärna extraportioner.
Pappan: “Den var godare än jag trodde… gick att äta… i brist på annat.” Precis som sonen så är pappan inte så förtjust i pajer, men han kan i alla fall äta dem.
Mamman: “En mycket god och mättande paj som blir härligt tuggig tack vare rågsikten i skalet. Tillsammans med en smakrik sallad så blir det en väldigt god lunchrätt.”
Kommentar: Detta är familjens favorit vad gäller vegetariska pajer och vi har testat oss fram till detta recept genom ett flertal försök. Som synes av bilden till höger så hade jag rödlöksringar ovanpå pajen vid ett tillfälle, men kom fram till att den mår bäst av att hackas och gömmas längst ner i pajen i stället.
Uppdaterat 2015: Både mamman och dottern är nu överens om att vi bör minska mängden rödlök eller ta bort den helt. Huruvida vi kommer att ersätta den med något annat eller ej återstår att se.
(Andra bloggar om: recept, pajer, familj, vegetariskt, lunch, broccoli)
Hejsan ! På dagen 10 år senare hittade jag det här receptet! Suveränt gott, mumsigt värre. Bytte ut rågsikt mot kruskakli ( det var vad som fanns i skafferiet) . Funkade finfint. Tack för goda pajen, den här gör jag igen ! Kram Ewa