Barnfamilj.se - Vardagsmat för hela familjen
Barnfamilj.se    Veckomatsedlar    Om Barnfamilj.se    Kontakta Barnfamilj.se   


2014-10-24 (fredag)
fiskburgare fiskburgertallrik

Familjens första försök att laga egna fiskburgare blev riktigt lyckat:

Fiskburgare:
400 g torskfilé (tinad om fryst torskblock används)
1 st ägg
1 msk potatismjöl
lite salt
lite svartpeppar
lite smör (att steka i)
Dill- och senapssås:
1 dl creme fraiche
3 msk dill, finklippt
1 tsk senap
lite svartpeppar
lite salt
lite pressad citron
Tillbehör:
4 port. pommes frites (t.ex. Felix)
4 st hamburgerbröd (köpta eller hembakade)
sallad, tomat, gurka
  1. Tillaga pommesen i ugnen ca 45 minuter, beroende på mängd och storlek på form. Vänd några gånger under tiden. Salta när de är klara.
  2. Blanda alla ingredienserna till såsen. Låt vila ett tag i kylskåpet.
  3. Finfördela den tinade fisken i en mixer med lock. Blanda även i ägg, potatismjöl och kryddor.
  4. Forma färsen till fyra fiskburgare och stek i smör i stekpanna på medelvärme ca 2-3 minuter per sida.
  5. Servera fiskburgaren med önskade tillbehör samt pommes.

Sonen, 12 år: “Precis som på McDonalds”, utbrister han nöjt. Bortser man från såsen, som han inte var intresserad av, så åt han glatt av allt som serverades.
Dottern, 13 år: “Det här var riktigt gott… t.o.m. såsen! Detta måste vi ha fler gånger.”
Pappan: Pappan, som inte tål fisk, var inte hemma vid tillfället.
Mamman: “Hade man bara haft lite sallad i burgaren, för extra krispighet, så hade allt varit riktigt gott. Såsen var pricken över i:et och tillförde extra smak. Förvånansvärt gott.”

Kommentar: Detta var första gången vi testade att göra våra egna fiskburgare och det blev så lyckat att vi undrade varför vi inte gjort sådana tidigare. Roligt med rätter som hela familjen (nåja, alla som inte är allergiska) uppskattar och där båda barnen var intresserade av den “överblivna” burgaren. 🙂

Tilläggas bör att anledningen till att såsen ligger bredvid burgaren på bilden är att vi inte visste hur väl de skulle passa ihop. Såsen visade sig dock fungera utmärkt som dressing och både mamman och dottern använde den till att piffa upp sina burgare med. (Receptet hittade vi i dotterns hemkunskapsbok.)

(Andra bloggar om: , , , , , )

 
Mat och Dryck bloggar Blogglista.se