2014-11-16 (söndag)
Runt en timme tar denna väldigt uppskattade helgmiddag att tillaga.
4 st | ryggbiffar |
salt | |
svartpeppar, malen | |
smör & rapsolja (att steka i) | |
Tillbehör: | |
potatis (till fyra personer) | |
ca 3 st | gula lökar |
smör (att steka i) | |
1 st | oxbuljongstärning (ej nödvändigt men ger extra smak) |
vatten | |
blandad sallad |
- Ta fram köttet och låt det ligga i rumstemperatur i ca en halvtimme innan det ska stekas.
- Skala och koka potatisarna.
- Skala, skiva och stek löken i lite smör i ett stekjärn tills den är mjuk och fått fin färg.
- Torka av biffarna stek dem i lite smör i ett stekjärn tills de är så genomstekta ni vill ha dem. Krydda med salt och peppar och låt vila några minuter.
- Gör skysåsen: Häll vattnet i stekjärnet och smula ev. ner en buljongtärning. (Vi har slutat att använda buljongtärningar, men vill man använda dem så tillför de extra smak.) Låt koka upp. Smaka ev. av med salt och peppar. Sila upp skyn.
- Servera ryggbiffarna med den stekta löken, kokt potatis, skysås och blandad sallad.
Sonen, 12 år: Sonen var väldigt förtjust i både köttet, potatisarna och gurkan men föredrog kaffegrädde i stället för skysåsen, ett önskemål som var lätt att tillgodose utan alltför mycket extrajobb.
Dottern, 13 år: Dottern brukar inte vilja äta kött men då det begravdes i mängder med lök så åkte i alla fall lite ner och även hon var väldigt nöjd med middagen.
Pappan: Egentligen tycker han att ryggbiff är lite för fint kött att ha till kokt potatis… men han tyckte likväl väldigt bra om middagen.
Mamman: “Mmmm… biff med lök, skysås och potatis blir så mycket godare med riktigt kött i stället för färsbiff. En favoriträtt som tyvärr inte dyker upp här hemma alltför ofta.”
Kommentar: Ryggbiff är inget vi har på menyn speciellt ofta, men nu när vi skurit ner på mängden kött vi äter så blir det trots allt lite oftare, vilket uppskattas av hela familjen. 🙂
Se även receptet på ryggbiff med “Hasselbackspotatis och béarnaisesås” och Pommes och vitlökssmör.
(Andra bloggar om: recept, mat, middag, ryggbiff, barn, familj, matblogg)