2014-12-03 (onsdag)
Kålpudding är kanske ingen klassisk julmat, men tillagas likväl varje jul då kåldolmarna är ett måste.
2 st | kålhuvuden (resterna efter att de yttre bladen blivit julkåldolmar) |
lite | smör (att steka i) |
900 g | fläskfärs |
7½ dl | vatten |
1½ tsk | salt |
3 krm | svartpeppar |
9 st | aluminiumformar à 5 dl |
- Använd resten av kålhuvudena efter att de yttersta bladen tagits bort till kåldolmarna och den hårda saken i mitten av huvudena skurits bort.
- Hacka kålen i små, men inte för små, fyrkanter.
- Bryn kålen i lite smör i ett stekjärn i flera omgångar. Vänd ofta och var noga med att den inte bränns.
- Blanda färs, kryddor och vatten. Smeten ska bli riktigt lös.
- Lägg lite mindre än hälften av den brynta kålen i nio aluminiumsformar (eller så många som får plats i ugnen). Lägg färsen ovanpå och täck med resten av kålen.
- Grädda i mitten av en 175 grader varm ugn i ca 45 minuter.
- Servera kålpuddingen med kokt potatis, sås, lingon eller frys in dem i formarna efter att de kallnat.
Sonen, 12 år: Sonen ratar fortfarande de flesta rätter som innehåller kål.
Dottern, 14 år: Dottern gillar däremot kålpudding och äter den gärna tillsammans med potatis, skysås och gelé.
Pappan: Kålpudding tillhör fortfarande en av hans absoluta favoriträtter och han vill gärna ha potatis, sås och lingon till det.
Mamman: “Mycket god husmanskost.”
Kommentar: När man ändå lägger ner tid på att göra kåldolmar till jul så kan man passa på att göra nio stora portionsformar med kålpudding att frysa in. God, billig och enkel rätt som till största delen sköter sig själv i ugnen, en bra rätt så här i juletider. 🙂
(Andra bloggar om: mat, middag, husmanskost, kålpudding, familj)
Det är ingen kålpudding du beskriver. En riktig kålpudding innehåller ägg som binder kålen och köttfärsen till en enhet!