2014-12-06 (lördag)
Receptet ger 36 st ugnsstekta julköttbullar med kryddpeppar.
400 g | blandfärs |
3/4 dl | ströbröd |
1 1/2 dl | vispgrädde |
1 msk | riven gul lök |
1 st | ägg |
1 tsk | salt |
1 krm | kryddpeppar, malen |
- Blanda ströbröd och grädde. (Häll grädden i ströbrödet och rör hela tiden, annars klumpar det ihop sig alltför snabbt.) Låt det svälla 5-10 minuter. Rör runt några gånger under tiden.
- Blanda färsen med lök, ägg, salt och kryddpeppar.
- Tillsätt ströbrödsblandningen och rör tills färsen är smidig och väl blandad.
- Fukta händerna med kallt vatten och forma färsen till små köttbullar som läggs på bakplåtspapper i ugnens ungsform.
- Tips! Dela färsen i 4 delar, dela varje del i 3 delar, som sedan delas till vars tre köttbullar. Sammanlagt blir det 36 köttbullar som kan placeras i 6 rader med 6 bullar i varje.
- Stek köttbullarna i 250 grader. Tiden kan skifta från ugn till ugn. Dessa tider fungerar i min ugn men kanske inte i andra:
- Stek i nedersta falsen i 9 minuter.
- Vänd köttbullarna.
- Stek i mitten av ugnen i 5 minuter.
- Vänd köttbullarna.
- Stek i mitten av ugnen i 6 minuter.
- Vänd köttbullarna.
- Stek i mitten av ugnen i lite mer än 6 minuter.
Barnen: Ingen av barnen förstår tjusningen med att ha speciella julköttbullar. Enligt dem så ska köttbullar smaka som vanligt, annars kan det lika gärna vara.
Pappan: Ett återkommande julmysterium: Hur kan pappan älska julköttbullarna när han inte gillar kryddpeppar? Huvudsaken är att han är nöjd i alla fall.
Mamman: “Julköttbullar som julköttbullar ska smaka. Ett måste på julbordet.”
Kommentar: Några år har jag gjort dubbel sats och lagt in 72 köttbullar i ugnen på samma gång, men det blir inte riktigt lika bra. Därför gör jag numera två separata satser köttbullssmet samtidigt och medan de första 36 bullarna är i ugnen så rullar jag resten. Detta tillvägagångssätt tar visserligen lite mer än 2½ timmar, men resultatet blir väldigt bra. 🙂