2016-12-14 (onsdag)
Mamman och dottern testade IKEA:s julbord för tredje året i rad, nyheter på menyn = fetstilt.
IKEA:s Julbordsmeny 2016
Kalla bordet |
Varma bordet |
|
Vörtbröd/Knäckebröd | Grönkålssallad | Köttbullar |
Ekologiskt smör | Rödbetssallad | Prinskorv |
Färskost Kullados | Bakad leverpastej | Kokt potatis |
Ägg med skaldjurscrème | Rökt Strömsnäskorv | Janssons frestelse |
Fänkål och aquavitsill | Rullsylta | Rotfruktsgratäng |
Kulladossill | Vetekornssallad | Brunkål |
Kräftmarinerad sill | Rå grönkåls- och rödbetssallad | Rödkål |
Kiviks äpple- & currysill | Selleri- och äppelsallad | Isterband |
Skånsk senapssill | Rostbiff | Julkorv på kyckling |
Äggaskärsill | Rostad lök | Grönsaksbullar |
Silltårta | Remoulade | |
Gravad lax med hovmästarsås | Pickles | |
Varmrökt lax med örtcrème | Griljerad skinka | |
Cheesecake med tångkorn | Mild senap | |
Grov senap |
Dessertbordet |
|||
Mandelmussla | Vispad grädde | Pepparkaka | Äpplen |
Jordgubbssylt | Ris à la Malta | Saftsås på lingonglögg | |
(Källa: ikea.com) |
Dottern, 16 år: Efter två julbord (se 2014 och 2015) så visste hon i stort sett vad hon ville ha från julbordet. Hennes favorit-jultallrik bestod av: Gravad lax med hovmästarsås, Rotfruktsgratäng, Kokt potatis (som tydligen var god att doppa i hovmästarsåsen) och Köttbullar (som tillförde lite variation). Egentligen ville hon testat några av sill-sorterna också, men hon tyckte inte det var värt besväret (stressande att försöka fiska upp dem när många stod och väntade bakom). Julbordet avslutades med Mandelmussla, Vispad grädde, Jordgubbssylt och ett Äpple, men inget av det hon valde ut från dessertbordet föll henne i smaken. Julbordet som helhet fick däremot mer än godkänt och hon skulle gärna vilja hinna med det en gång till. 🙂
Mamman: Även mamman visste vad hon gillade bäst av klassikerna från julbordet: Varmrökt Lax med örtcrème, olika sorters Sill, Ägg med skaldjurscrème, Knäckebröd med Smör, Kokt potatis, Griljerad skinka med Mild senap, Köttbullar, Prinskorv och Rödbetssallad. Tyvärr så smakade Janssons frestelsen inte lika bra detta året men då skinkan var betydligt bättre så jämnade det ut sig och julbordet som helhet fick därför ett mycket bra betyg.
Mamman testade även en del av nykomlingarna på julbordet, som Rostbiff med Remoulade och Rostad lök, Rå grönkåls- och rödbetssallad och senare även Mandelmussla med Jordgubbssylt och Vispad grädde (som dottern var så snäll och hämtade åt henne) men inget av nyheterna (förutom den rostade löken) imponerade nämnvärt. Det är dock roligt med lite variation så förhoppningsvis gör de nya försök 2017. 🙂
Kommentar: Årets IKEA Julbord serveras mellan den 21:a november och 23:e december (varje dag från kl. 14.00) och kostar 129 kronor för IKEA FAMILY medlemmar (ordinarie pris 229 kr) medan barn upp till 13 år äter för 19 kr. Precis som tidigare år så tycker vi att det är helt klart värt summan då de bjuder på ett stort utbud av god, traditionell julmat. Alla kanske inte gillar allt men där borde finnas något som faller de flesta i smaken. Vi kommer i alla fall att göra vad vi kan för att fortsätta vår tradition med ett IKEA-julbord varje år. 🙂
“Mandelmussla med vispgrädde och jordgubbssylt”
(Andra bloggar om: produkttest, IKEA, julbord, julblogg, familj)
Jag blev besviken på årets julbord. Förra årets julbord var helt sagolikt!
@petra, Jag har märkt att det finns de som t.ex. lovordar rostbiffen på årets julbord (den som jag hade otur med) så det gäller nog att ha tur att vara på rätt plats vid rätt tillfälle… eller orka vänta in en ny omgång av de sorter som var mindre lyckade just då.