2017-01-03 (tisdag)
En liten sats av en väldigt god fikonmarmelad. Perfekt till ostbrickan.
50 g | torkade fikon (3 stycken med stjälkarna borttagna) |
50 g | portvin (ca ½ dl) |
- Ta bort stjälkarna från de torkade fikonen.
- Dela fikonen i mindre bitar och koka dem försiktigt i portvinet i en kastrull med lock i ca 5 minuter.
- Låt fikonen svalna lite innan de mixas ihop till en slät marmelad och får kallna helt.
- Klicka upp marmeladen i rena glasburkar med lock. Förvara svalt.
Mamman: “Den godaste fikonmarmelad jag smakat… om jag får säga det själv. 😉 ”
Kommentar: För att piffa upp nyårs-ostbrickan så testades det här att koka en enkel fikonmarmelad. Receptet ovan ger inte mer än nästan två mini-burkar marmelad, så om man vill ha mer (t.ex. för att även kunna ge bort lite i gåvor) så får man öka receptet. Denna gång behövde vi dock inte mer, men vi kommer att göra om det fler gånger. 🙂