2008-10-03 (fredag)
Receptet ger ca 40 st goda, klassiska kanelbullar.
100 g | smör/margarin |
5 dl | mjölk |
50 g | jäst |
0,5 tsk | salt |
1,25 dl | strösocker |
ca 1,5 liter | vetemjöl |
— | |
100 g | smör/margarin |
1 dl | strösocker |
2 tsk | kanel |
— | |
1-2 st | ägg (till pensling) |
(pärlsocker till garnering) | |
(bullformar) |
- Smält matfettet och häll i mjölken.
- Värm mjölkblandningen till fingervärme (37 grader).
- Lös upp jästen i lite av mjölkblandningen i en degbunke.
- Tillsätt resten av mjölkblandningen, salt och socker.
- Arbeta in det mesta av mjölet, fortsätt tills degen släpper degbunkens kanter.
- Strö över lite mjöl, lägg på en bakduk och låt degen jäsa på dragfri plats till dubbel storlek, ca 30 minuter.
- Rör ihop smör, socker och kryddor till en jämn smet.
- Arbeta degen några minuter i bunken och ta sedan upp den på en mjölad arbetsbänk. Knåda den smidig.
- Dela degen i två delar. Kavla ut den ena delen till ca 20×40 cm.
- Bred ut hälften av kanelsmöret på den utkavlade degen. Rulla ihop och skär ca 2 cm tjocka skivor.
- Lägg skivorna med snittytan uppåt i bullpappersformar på en bakplåt.
- Låt jäsa till dubbel storlek, minst 30 minuter, under bakduk.
- Upprepa proceduren (från punkt 9½) med den andra delen av degen.
- Vispa upp ett ägg och pensla bullarna. Strö ev. pärlsocker över dem.
- Grädda mitt i ugnen i 250 grader i 6-8 minuter.
- Låt svalna på plåten under bakduk.
Sonen, 6 år: Överraskande nog så verkar han ha slutat att tycka om kanelbullar. Föredrar tydligen vetebröd med enbart vaniljsmak. Pärlsocker tycker han däremot fortfarande om.
Dottern, 7 år: Mycket glad för kanelbullar.
Pappan: Precis som sonen så föredrar han vaniljvetebullar, men det hindrar inte honom från att vräka i sig en massa kanelbullar.
Mamman: “Mycket goda. Sådana skulle man alltid haft i frysen.”
Kommentar: I morgon, den 4:e oktober, är det Kanelbullens dag. En anledning så god som någon att fylla frysen med goda, kaneldoftande vetebullar.
(Andra bloggar om: recept, bullar, baka, barn, familj, kanelbullens dag)