2008-10-17 (fredag)
Goda, ugnsstekta rotfrukter som blir klara på 1-1½ timme.
ca 8 st | potatisar, ganska stora |
2 st | gula lökar |
2 st | morötter, stora |
2 st | palsternackor, stora |
½ st | kålrot |
½ st | rotselleri |
(raps)olja | |
salt | |
svartpeppar, malen |
- Skala och skär potatisarna och lökarna i klyftor.
- Skala och skiva morötterna och palsternackorna. Halvera dem eventuellt.
- Skala och gör stavar av kålroten och rotsellerin.
- Lägg grönsakerna i en ugnssäker form och häll på lite olja och krydda med salt och peppar. Blanda väl.
- Stek mitt i ugnen i 225 grader i ca 40 minuter. Rör runt några gånger under tiden. Tillsätt eventuellt mer olja och kryddor.
- Servera de ugnbakade rotfrukterna med t.ex. lite kött och någon sås.
Sonen, 6 år: Vägrade att smaka.
Dottern, 7 år: Smakade glatt på allt men det var bara potatisen hon tyckte om. Den tyckte hon dock var jättegod.
Pappan: “Jag vet inte vad som är vad här, men gott är det.” Väldigt nöjd.
Mamman: “Detta var jättegott.”
Kommentar: Vi vuxna hade oxfärsbiffar och chilisås/lingon till detta, vilket är något jag verkligen kan rekommendera. Höstigt och gott.
(Andra bloggar om: recept, mat, middag, rotfrukter, familj, matblogg)
Min mormor brukar göra något liknande som är otroligt gott. Enkelt är det också!