2018-12-05 (onsdag)
En mycket uppskattad, matig och smakrik jul-pytt
Vegetarisk jul-pytt: | |
rester av | kokt potatis |
rester av | kokta morötter |
rester av | kokt broccoli |
rester av | kokt brysselkål |
lite | smör (att steka i) |
lite | salt, peppar och Piffi Allkrydda |
Tillbehör: | |
1-2 st | skivor av julskinka |
lite | senap |
lite | rödbetssallad |
(eller byt ut alla tillbehören mot rårörda lingon för en hel-vegetarisk rätt) |
- Skär alla de kokta och kalla ingredienserna i mindre bitar. (Små brysselkål kan stekas hela.)
- Stek potatisbitarna i lite smör i ett stekjärn tills potatisen fått lite färg.
- Tillsätt resten av ingredienserna och krydda med salt, peppar och Piffi.
- Stek pytten på lite lägre värme tills allt är genomvarm.
- Servera pytten tillsammans med valfritt tillbehör, t.ex. julskinka och rödbetssallad, stekt ägg och rödbetor eller enbart rårörda lingon.
Kommentar: Vi brukade inte servera brysselkål här hemma så ofta men när nu båda föräldrarna tycker att det är riktigt gott så blir det desto oftare. Att steka upp rester av brysselkål och andra grönsaker/rotfrukter samt potatis visade sig vara ett av många uppskattade användningsområden. Något tillbehör behövs egentligen inte då rätten är så pass mättande i sig och innehåller så många olika smaker. En riktigt bra rest-rätt m.a.o..