Barnfamilj.se - Vardagsmat för hela familjen
Barnfamilj.se    Veckomatsedlar    Om Barnfamilj.se    Kontakta Barnfamilj.se   


2009-01-08 (torsdag)
dragonkyckling kycklingfilé

Enkel och kryddig ugns-kycklingfilé-middag som tillagas på under en timme.

4 st kycklingfiléer, tinade
en klick smör
lite Grillolja allround, Santa Maria
lite Piffi Allkrydda, Kockens
lite torkad dragon, Santa Maria
jasminris (till 4 pers.)
några broccolibuketter, frysta, Findus
ev. soja, Kikkoman (till servering)
ev. ketchup (till servering)
  1. Smält en klick smör i en, inte alltför stor, ugnsform i ugnen medan den värms upp.
  2. Tillaga jasminriset enligt anvisningarna på paketet.
  3. Torka, putsa till och lägg filéerna med bottensidan upp i den insmörade ugnsformen.
  4. Pensla filéerna rikligt med grillolja och krydda med Piffi och smulad dragon.
  5. Ugnsstek kycklingen ca 15 minuter mitt i ugnen i 225 grader.
  6. Ta ut filéerna och vänd dem.
  7. Upprepa proceduren med olja, piffi och dragon och sätt sedan in kycklingen mitt i ugnen igen.
  8. Ta ut kycklingen efter ca 15 minuter och ös med smör/oljeblandningen från botten av formen.
  9. Låt sedan kycklingen stekas mitt i ugnen tills den är genomstekt, i detta fallet ungefär ytterligare 10 minuter, men det beror ju på hur tjocka filéer man använder och hur saftig/torr man vill ha kycklingen.
  10. Lägg broccolibuketterna i en kastrull, täck med kallt vatten och salta lätt. Låt koka 1-2 minuter. Häll i 1 dl kallt vatten och låt stå ca 5 minuter med locket på innan du häller av vattet.
  11. Servera kycklingen tillsammans med jasminris, kokt broccoli och soja eller ketchup.

Sonen, 6 år: “Kycklingen är jättegod!” Äter dessutom en hel del ris med ketchup på men hoppar över broccolin.
Dottern, 8 år: “Kycklingen är stark men god!” Äter mycket kyckling och broccoli. Riset går motvilligt ner med lite ketchup på.
Pappan: Tyckte väldigt bra om allt, men tog varken ketchup eller soja.
Mamman: “Kycklingen smakade mycket och gott. Föredrar dock soja framför ketchup på jasminris.”

Kommentar: Ugnsstekt kyckling är populärt här hemma. Vanligtvis lägger jag kycklingen på galler innan den åker in i ugnen men denna gång fick den ligga direkt i en form och i stället ösas lite då och då, vilket gav en kryddigare och väldigt uppskattad smak.

Kycklingen kan även serveras tillsammans med exempelvis pommes, pasta, vanligt ris eller hasselbacks-potatis.

 
Mat och Dryck bloggar Blogglista.se