2009-01-11 (söndag)
Sugen på något gott? Rulltårtan är klar på endast 30 minuter.
3 st | ägg |
2 dl | socker |
2 dl | vetemjöl |
2 tsk | bakpulver |
½ dl | kaffegrädde |
— | |
ca 2 dl | jordgubbssylt |
- Vispa ägg och socker pösigt.
- Blanda mjöl och bakpulver. Vänd ner det i äggsmeten.
- Blanda ner grädden i smeten.
- Bred ut smeten på ett bakplåtspapper i en ugnsform, 30×40 cm.
- Grädda mitt i ugnen ca 5 min.
- Strö socker över kakan och vänd upp den på ett bakplåtspapper. Dra bort papperet som kakan gräddats på.
- Bred jordgubbssylt på kakan och rulla ihop den.
- Låt rulltårtan svalna innan den skärs i bitar och serveras.
Pappan: “Mumsigt. Skulle kunna äta hur mycket som helst.”
Mamman: “Smakar som en vanlig, god rulltårta.”
Kommentar: Vid oväntat besök eller akut sötsug så passar denna goda klassiker väldigt bra. Klar på en halvtimme och redo att ätas efter att den svalnat några minuter.
I originalreceptet, som finns i “Sju sorters kakor”, står det att man kan använda mjölk i stället för kaffegrädde så det testade jag denna gången. Rulltårtan behöver då lite extra tid i ugnen för att inte bli geggig. I fortsättningen kommer jag att hålla mig till kaffegrädde.