Barnfamilj.se - Vardagsmat för hela familjen
Barnfamilj.se    Veckomatsedlar    Om Barnfamilj.se    Kontakta Barnfamilj.se   


2009-03-16 (måndag)
nötstek söndagsstek

En klassisk söndagsmiddag som blir klar på under två timmar.

1 st grytstek av oxytterlår i nät (denna var 0,855 kg)
lite salt och svartpeppar (att gnida in steken med)
potatis (till 4 pers)
3-5 dl vatten
3 msk vetemjöl
1 dl vispgrädde
lite salt och svartpeppar
lite soja, Collorit
1 st “Ärter och morötter”, glasburk Findus
svartvinbärsgelé (till servering)
  1. Gnid in steken med salt och peppar och lägg den i en så liten ugnsform som möjligt, formen behövs ej smörjas med fett.
  2. Placera en termometer i steken med spetsen i mitten av köttet.
  3. Sätt formen längst ner i ugnen i 175 grader och stek tills termometern visar +70 grader (lätt rosa) eller + 75 grader (väl genomstekt). Tag sedan ut steken och låt den vila ca 15 minuter invidrad i aluminiumfolie.
  4. Skala och koka potatisen.
  5. Gör såsen: Vispa ur formen med lite hett vatten (efter att steken tagits bort). Häll upp i en kastrull och låt koka upp. Tillsätt vetemjölet utblandat i lite vatten under omrörning samt grädden. Låt såsen puttra till rätt konsistens. Tillsätt lite Collorit för färgens skull och eventuellt mer vatten om såsen blir för trögflytande. Smaka av med salt och peppar.
  6. Värm ärtorna och morötterna i en liten kastrull.
  7. Skär upp steken i tunna skivor och servera dem tillsammans med kokt potatis, brunsås, ärtor & morötter och svartvinbärsgelé.

Sonen, 6 år: Åt väldigt mycket av allt utom grönsakerna. Mycket nöjd!
Dottern, 8 år: Tyckte om allt utom grönsakerna och åt med stor aptit. Ville dock ha piffi-all-krydda på potatisen.
Pappan: Tyckte att allt smakade väldigt gott och tog extraportioner. Speciellt såsen talade han väldigt gott om.
Mamman: “Mums! Mycket gott kött och ännu godare sås. Väldigt god middag.”

Kommentar: Hela familjen tycker om denna stek, som i princip sköter sig själv om man använder sig utav en stektermometer. Vi vill ha genomstekt kött så därför fick steken vara inne tills termometern visade 75 grader, vilket tog 75 minuter.

Något som är väldigt bra med nötstekar är att det oftast blir mycket rester och det går alldeles utmärkt att skiva och servera köttet kallt dagen efter tillsammans med varma tillbehör. Kalla, tunna skivor av nötstek ska även vara gott som pålägg, har jag hört.

(Andra bloggar om: , , , , , , )

 
Mat och Dryck bloggar Blogglista.se