2009-04-02 (torsdag)
Recept på en köttbullsmiddag som tar ca en timme och en kvart att tillaga.
ca 400 g | fläskfärs |
4 msk | ströbröd |
1 msk | potatismjöl |
1½ dl | mjölk |
1 st | ägg |
1 – 1½ tsk | salt |
1 – 1½ krm | svartpeppar, malen |
ca 1 msk | gul lök, råriven |
smör (att steka i) | |
—- | |
potatis (till 4 pers.) | |
3-5 dl | vatten |
3 msk | vetemjöl |
1 dl | vispgrädde |
en skvätt | soja collorit |
lite | broccoli |
lingon (till serveringen) |
- Blanda ströbröd, potatismjöl och mjölk. Låt svälla i ca 10 minuter. Rör runt då och då.
- Skala och koka potatisen.
- Rör ner ägg, salt, peppar, lök och färs i ströbrödsblandningen. Rör tills det blir en jämn smet.
- Forma till jämnstora köttbullar och lägg dem på ett vattensköljt skärbräde. Fukta händerna med jämna mellanrum.
- Bryn hälften av köttbullarna runt om i lite smör på ett stekjärn. Sänk värmen och efterstek i några minuter till, tills de är genomstekta.
- Koka ur stekjärnet med lite vatten medan du steker resten av köttbullarna på ett annat stekjärn.
- Gör såsen: Häll vattnet från stekjärnet i en kastrull och låt koka upp. Blanda ut vetemjölet i lite vatten och häll i kastrullen under omrörning. Tillsätt grädden och lite soja collorit, för färgen skull. Späd med vatten om såsen blir för tjock. Låt puttra ett tag och smaka ev. av med salt och peppar.
- Koka broccolin.
- Servera köttbullarna tillsammans med kokt potatis, gräddsås, kokt broccoli och en klick lingon.
Sonen, 6 år: Gnagade tappert på sina köttbullar. Efter ett tag sade han att han stoppade in hela i munnen för att “bli av med den”. Inte de godaste köttbullar han ätit m.a.o. Han tyckte dock om sina potatisar som han mosade i vispgrädde.
Dottern, 8 år: Tyckte om potatis, sås, broccoli och lingon. Köttbullarna åt hon också men ganska motvilligt.
Pappan: Tyckte om allt. Mycket nöjd.
Mamman: “Mycket god middag! Detta går inte att jämföra med de färdigköpta köttbullarna. En helt annan rätt.”
Kommentar: Att laga sina egna köttbullar går relativt snabbt samt blir godare och förhoppningsvis nyttigare än att använda sig utav helfabrikat. Dessutom kan man göra en mycket god sås på detta vis. Köttbullsreceptet här ovan ger 35-40 stycken om man gör dem “normalstora”.
Det finns dock dagar då man inte lika lätt kan bortse från att det trots allt tar lite längre tid, är kladdigt, enformigt samt skapar ett stort diskberg att trilla sina egna köttbullar. Då är det skönt att de färdiglagade alternativen finns. I Vi Föräldrars Stora Köttbullstest har sex familjer (dock inte vår) testat 15 av de vanligaste. Våra favoriter, Felix Små delikatessköttbullar, fick högsta betyg.
Hur resonerar ni? Står ni alltid och rullar era egna köttbullar?
(Andra bloggar om: mat, recept, familj, köttbullar, barn, middag)
Köttbullsmiddag är underbart =)
May I have this in English? My friends mum is Swedish. Her 94th Birthday she would like Swedish Meatballs. I am Canidan. I do not know Swedish
Thank you
Nancy
Nacy Grauberger,
“Google Translate” can translate the page for you here:
http://translate.google.com/translate?prev=hp&hl=en&js=n&u=http%3A%2F%2Fwww.barnfamilj.se%2F2009%2F04%2F02%2Fhemlagade-kottbullar-med-potatis-och-graddsas%2F&sl=sv&tl=en&history_state0=
(fläskfärs = minced meat from pigs
soy collorit = soy sauce with little taste, mostly used to colour with
vetemjöl = flour)
Please let me know if you have more questions regarding the recipe.
Hej
Vill bara tacka för detta recept. Jag modifierade det så det passade min 10månader gamla son. Första gången jag gjorde köttbullar till honom och han ÄLSKADE det.
Tack tack, kommer återkomma för fler ideér.
=) Erica
What honestly stimulated you to compose “Hemlagade köttbullar med potatis och gräddsås – Barnfamilj.
se”? I reallycertainly loved it! Thanks for your effort -Gudrun
Thanks SOOO MUCH Brad and Carol for being out there today!! It was so good to see friendly faces on that part of the course! Such a fabulous Surprise!!!! Thank You!!!