2006-06-01 (torsdag)
Tar över två timmar att tillaga denna goda rätt men det är den värd.
450 g | köttfärs |
6 st | gröna paprikor |
1 stor | gul lök, extremt finhackad |
3 msk | chilisås |
1½ tsk | salt |
½ krm | vitpeppar |
3½-4 dl | vatten |
3 dl | kokt, kallt ris |
2 brk | tomatsoppa, Findus (300g) |
3 dl | vispgrädde |
ris (4 pers.) |
- Koka riset. (Jag tar 7 dl okokt ris.) Strö ut 3 dl ris på ett fat så att det svalnar snabbt. Resten kan ligga kvar i kastrullen under lock och hålla sig varmt.
- Skölj, halvera på längden och rensa paprikorna.
- Förväll paprikorna några minuter i lätt saltat vatten. Ta sedan upp dem på hushållspapper.
- Finhacka löken extremt.
- Blanda färsen väl med lök, chilisås, salt och vitpeppar.
- Tillsätt vattnet och rör färsen slät. Blanda sedan i det kalla/halvljumna riset. Färsen ska vara ganska lös, så tillsätt ev. mer vatten.
- Ställ paprikorna i en smord ugnsform och fyll dem med färsblandningen. (De ska vara överfulla.)
- Blanda tomatsopporna och grädden. Häll den i bottnen av formen.
- Ställ in formen mitt i ugnen i 225 grader.
- Ta ut och ös paprikorna med såsen efter 15 minuter, efter ytterligare 10 minuter, efter 5 minuter samt efter ytterligare 5 minuter. Vid detta laget bör paprikorna vara färdiga.
- Servera paprikorna med riset (som förhoppningsvis fortfarande är varmt) och tomatsåsen.
Sonen, 3 år: Äter en hel del ris men vägrar att smaka paprikan.
Dottern, 5 år: Äter lite ris och lite sås. Smakade paprikan men tyckte inte om den.
Pappan: Mycket förtjust i maten.
Mamman: Tycker mycket om färsfyllda paprikor.
Kommentar: Ännu en rätt som bara föräldrarna tycker om. Det räcker iallafall till mer än en middag.
Färsfylld paprika på annat sätt :
Skär försiktigt upp paprikorna överst, ta bort *locket* och rensa bort frön och ådror.
Blanda färs med okokt ris (till 450 gram färs 150 gram ris), salt och lite peppar och fyll paprikorna till 3/4. tryck in en tumme mitt i fyllningen, så riset har plats att växa. lägg paprika i lättsaltat vatten, koka upp och koka på medelvärme i ca 30 – 35 minuter.
Gör en redning i en annan stor gryta på matfett och mjöl och späd med paprikaspad. Vispa klimfri och tillsätt 2 tubet tomatpure. Rör tills det blandas väl. smaka av med salt, socker och en tesked mald kanel.
Lägg paprikorna i såse, de ska helst täckar och ge allt en uppkok och dra kastrullen från värmen.
Servera paprikorna med såsen och kokt potatis. Till barn kan man plocka bort paprikan och servera risblandad kokt färs med tomatsåsen och potatisen.
Färsfylld paprika på annat sätt :
Skär försiktigt upp paprikorna överst, ta bort *locket* och rensa bort frön och ådror.
Blanda färs med okokt ris (till 450 gram färs 150 gram ris), salt och lite peppar och fyll paprikorna till 3/4. tryck in en tumme mitt i fyllningen, så riset har plats att växa. lägg paprika i lättsaltat vatten, koka upp och koka på medelvärme i ca 30 – 35 minuter.
Gör en redning i en annan stor gryta på matfett och mjöl och späd med paprikaspad. Vispa klimfri och tillsätt 2 tubet tomatpure. Rör tills det blandas väl. smaka av med salt, socker och en tesked mald kanel.
Lägg paprikorna i såse, de ska helst täckar och ge allt en uppkok och dra kastrullen från värmen.
Servera paprikorna med såsen och kokt potatis. Till barn kan man plocka bort paprikan och servera risblandad kokt färs med tomatsåsen och potatisen.