2009-06-20 (lördag)
Mycket god och mild matjessill till midsommarbuffén. Förbereds dagen innan.
2 burkar | matjessill, à 200 g |
1 st | rödlök, liten, hackad |
2 msk | dill, hackad |
2 msk | ättiksprit |
2 msk | olja |
3/4 dl | socker |
1 msk | tomatpuré |
1 1/4 dl | vatten |
10 st | kryddpepparkorn, krossade |
10 st | svartpepparkorn, krossade |
1 dl | majonnäs (=100 g) (till garnering) |
1/2 dl | gräddfil (till garnering) |
3-4 st | tomater (till garnering) |
lite | dill, finhackad (till garnering) |
- Häll av spadet på sillfiléerna. Skär dem i bitar.
- Blanda rödlök, dill, ättiksprit, olja, socker, tomatpuré, vatten och pepparkorn till en marinad.
- Häll marinaden över sillen och låt den stå i kylskåpet i ca ett dygn.
- Lägg upp filéerna som om de var hela i en form med låga kanter. Låt lite av spadet vara kvar.
- Blanda majonnäsen med gräddfilen och bred den över sillen.
- Garnera med tomat och dill innan servering.
Sonen, 6 år: Vill inte smaka. Åt sig mätt på nypotatis, grillad korv, grillad kotlett, gräslök och kaffegrädde i stället.
Dottern, 8 år: Inte intresserad. Äter däremot mycket nypotatis, kokt ägg, grillad korv, grillad kotlett, rödlök och gräslök.
Pappan: Tål inte fisk utan fyller sin tallrik med nypotatis, grillad kotlett, bbq-salsa, kaffegrädde, gräslök och rödlök.
Mamman: “Mmm… mycket god matjesill. Passade bra in bland allt det andra.”
Kommentar: Denna matjessill hade min mamma med sig till vårt midsommarfirande i år. Hon hade i sin tur fått receptet från en släkting som gör denna sill varje år till sin midsommarbuffé. En mycket god variant av matjessill som kommer att bli tradition även här.
(Andra bloggar om: mat, recept, midsommar, midsommarmat, matjessill, sill)