2009-07-04 (lördag)
Uppskattade grillspett med egenmarinerade kycklingfiléer.
6 st | grillspett av trä |
3 st | kycklingfiléer |
— | |
1 dl | rapsolja |
1 msk | chilipulver |
1 msk | paprikapulver |
1 msk | vitvinsvinäger |
1 msk | soja, Kikkoman |
— | |
Pommes Chateau, Felix (till 4 personer) | |
Piffi Allkrydda, Kockens | |
1 påse | bèarnaisesås, BlåBand |
1½ dl | vatten |
25-50 g | smör |
isbergssallad | |
röd paprika |
- Tina kycklingfiléerna om de är frusna.
- Blanda rapsolja, paprikapulver, chilipulver, vitvinsvinäger och soja till en marinad.
- Dela kycklingfiléerna i vars tre jämnstora delar (efter att innerfilén tagits bort) och lägg dem i en skål (tillsammans med innerfiléerna). Häll över marinaden och vänd runt dem. Låt ligga och dra ca två timmar. Vänd då och då.
- Lägg grillspetten av trä i blöt ca en timme.
- Tillaga potatisklyftorna mitt i ugnen, ca 40 minuter, i 225 graders värme. Vänd, salta och piffa lite då och då.
- Trä upp två kycklingbitar på varje spett och grilla spetten tills de är klara rakt igenom och köttsaften är genomskinlig.
- Skölj paprikorna och salladen. Skär i önskad storlek.
- Tillaga béarnaisesåsen enligt anvisningarna på förpackningen.
- Servera spetten med klyftpotatis, béarnaisesås och grönsaker.
Sonen, 6 år: Gnager glatt i sig ett kycklingspett med tillhörande potatis och grönsaker. Mycket nöjd.
Dottern, 8 år: Tycker om allt utom salladen och äter med god aptit.
Pappan: “Smakar annorlunda men mycket gott.”
Mamman: “Ingen dum kyckling alls med tydlig smak av paprika och chili. Kommer att göras fler gånger.”
Kommentar: Här testade jag en egen marinad som blev väldigt bra. Det är ovanligt att kycklingen här hemma smakar annat än dragon men det var ingen som klagade. Tvärtom så var hela familjen överens om att det var en väldigt god kyckling. Skoj!
Hela rätten tar ca en timme att tillaga + två timmar för marineringen av kycklingen/blötläggningen av grillspetten.
(Andra bloggar om: mat, recept, grillat, grillspett, familj, barn, middag)