2006-05-24 (onsdag)
Variant av potatisgratäng när man inte har vispgrädde hemma.
ca 1,4 kg | potatis (med skal) |
1 st | gul lök |
2 dl | mjölk, standard |
100 g | riven herrgårdsost |
svartpeppar, grovmalen | |
salt | |
flytande Milda | |
300 g | fläskytterfilé |
Piffi Allkrydda, Kockens | |
cocktailtomater (till 4 pers.) |
1. Skala och skiva potatis och lök.
2. Varva potatis, lök, ost och kryddor i en smord ugnsform. Avsluta med ett lager potatis.
3. Häll över mjölken.
4. Ringla över lite flytande Milda.
5. Gratinera i ugn i ca 50 min i 225 grader.
6. Skär fläskytterfilé i centimetertjocka skivor.
7. Stek köttet ca 3×3 minuter och krydda med piffi.
8. Skölj och halvera cocktailtomaterna.
9. Servera ytterfilén med potatisgratäng och cocktailtomater.
Sonen, 3 år: Äter varken gratäng eller tomater. Tycker om köttet iallafall.
Dottern, 5 år: Äter inte gratäng. Tycker om kött och tomater.
Pappan: “Kryddor, kryddor, kryddor men gott. Svartpeppar rules!”
Mamman:”Mycket gott men lite väl mycket ostsmak i gratängen.”
Kommentar: God rätt som iallafall uppskattas av föräldrarna. Ska dock hålla igen på svartpepparn nästa gång. Middagen tar ca 1½ timme att tillaga.