2006-07-13 (torsdag)
Originalet finns i en gammal Hemmets Veckotidning. Min något förbättrade version tar ca 1 timme och 40 minuter att tillaga.
ca 300 g | lövbiff |
1 st | gul lök |
ca 2 tsk | flytande Milda |
1 dl | vatten |
1 tsk | Viltfond med kantarell, Touch of taste |
5 st | kryddpepparkorn |
lite | salt |
lite | svartpeppar, grovmalen |
nypotatis (till 4 pers.) | |
kaffegrädde | |
“Ärter och morötter”, glasburk Findus | |
svartvinbärsgelé | |
(ev. 4 st grillkorvar till kräsna barn) |
- Skrubba och koka nypotatisen.
- Strimla lövbiffen.
- Skala och skiva löken. Fräs den mjuk i matfettet i en stekpanna på ganska svag värme. Ta upp löken.
- Öka värmen och bryn köttet.
- Lägg tillbaka löken, sänk värmen och späd med vatten och fond.
- Lägg i kryddpeppar och låt koka på svag värme ca 5 min. Smaksätt ev. med salt och peppar.
- Plocka upp de 5 kryddpepparkornen innan rätten serveras.
- Värm ärterna och morötterna i en liten kastrull.
- (Stek grillkorvarna till de kräsna barnen.)
- Servera den kalopskryddade lövbiffen med nypotatis, kaffegrädde, ärter och morötter samt svartvinbärsgelé.
Sonen, 3 år: Äter massor med potatisar samt en del kaffegrädde och två korvar.
Dottern, 5 år: Äter massor med potatisar och två korvar.
Pappan: Var först skeptisk till att jag skulle “fördärva” lövbiffen. Han tyckte dock riktigt bra om det, fast kunde nog vara utan grönsakerna som han tyckte var för söta.
Mamman: “Mums!”
Kommentar: För en gångs skull var det bra att barnen inte ville ha maten. Det blev nämligen inte så mycket. Lite i underkant till två personer.