Barnfamilj.se - Vardagsmat för hela familjen
Barnfamilj.se    Veckomatsedlar    Om Barnfamilj.se    Kontakta Barnfamilj.se   


2006-07-13 (torsdag)
Lövbiff

Originalet finns i en gammal Hemmets Veckotidning. Min något förbättrade version tar ca 1 timme och 40 minuter att tillaga.

ca 300 g lövbiff
1 st gul lök
ca 2 tsk flytande Milda
1 dl vatten
1 tsk Viltfond med kantarell, Touch of taste
5 st kryddpepparkorn
lite salt
lite svartpeppar, grovmalen
nypotatis (till 4 pers.)
kaffegrädde
“Ärter och morötter”, glasburk Findus
svartvinbärsgelé
(ev. 4 st grillkorvar till kräsna barn)
  1. Skrubba och koka nypotatisen.
  2. Strimla lövbiffen.
  3. Skala och skiva löken. Fräs den mjuk i matfettet i en stekpanna på ganska svag värme. Ta upp löken.
  4. Öka värmen och bryn köttet.
  5. Lägg tillbaka löken, sänk värmen och späd med vatten och fond.
  6. Lägg i kryddpeppar och låt koka på svag värme ca 5 min. Smaksätt ev. med salt och peppar.
  7. Plocka upp de 5 kryddpepparkornen innan rätten serveras.
  8. Värm ärterna och morötterna i en liten kastrull.
  9. (Stek grillkorvarna till de kräsna barnen.)
  10. Servera den kalopskryddade lövbiffen med nypotatis, kaffegrädde, ärter och morötter samt svartvinbärsgelé.

Sonen, 3 år: Äter massor med potatisar samt en del kaffegrädde och två korvar.
Dottern, 5 år: Äter massor med potatisar och två korvar.
Pappan: Var först skeptisk till att jag skulle “fördärva” lövbiffen. Han tyckte dock riktigt bra om det, fast kunde nog vara utan grönsakerna som han tyckte var för söta.
Mamman: “Mums!”

Kommentar: För en gångs skull var det bra att barnen inte ville ha maten. Det blev nämligen inte så mycket. Lite i underkant till två personer.

 
Mat och Dryck bloggar Blogglista.se