2006-12-16 (lördag)
Receptet ger 72 st ugnsstekta köttbullar med kryddpeppar. (Tar ca 2 timmar)
800 g | blandfärs |
1½ dl | ströbröd |
3 dl | vispgrädde |
2 msk | riven gul lök |
2 st | ägg |
2 tsk | salt |
2 krm | kryddpeppar, malen |
- Blanda ströbröd och grädde. (Häll grädden i ströbrödet och rör hela tiden, annars blir det som cement och mycket svårt att ha att göra med.) Låt det svälla 5-10 minuter. Rör runt några gånger under tiden.
- Blanda färsen med lök, ägg, salt och kryddpeppar.
- Tillsätt ströbrödsblandningen och rör tills färsen är smidig och väl blandad.
- Fukta händerna med kallt vatten och forma färsen till små köttbullar som läggs på bakplåtspapper i ugnens ungsform.
- Tips! Lägg in halva färsen i kylskåpet medan du rullar resten. Dela varje halva i 4 delar, dela varje del i 3 delar, dela varje del till tre köttbullar. Fortsätt sedan med färsen i kylskåpet. Placera dem i 10 rader med 7 bullar i varje och tryck in två extra där de får plats.
- Stek köttbullarna i 250 grader. Tiden kan skifta från ugn till ugn. Dessa tider fungerar i min ugn men kanske inte i andra:
- Stek i nedersta falsen i 9 minuter.
- Vänd köttbullarna.
- Stek i mitten av ugnen i 5 minuter.
- Vänd köttbullarna.
- Stek i mitten av ugnen i 6 minuter.
- Vänd köttbullarna.
- Stek i mitten av ugnen i lite mer än 6 minuter.
Sonen, 4 år: Vill inte ens smaka dem.
Dottern, 6 år: Förra året älskade hon mina julköttbullar. Inte i år, tydligen.
Pappan: Trots att dessa köttbullar innehåller kryddpeppar, som han hatar, så är han barnsligt förtjust i dem.
Mamman: “Goda köttbullar som smakar jul.”
Kommentar: Håll noga koll på köttbullarna mot slutet av tiden i ugnen. Skuttet från välgräddad till kolsvart görs på några sekunder.
[…] julköttbullar (se recept) […]