2007-01-16 (tisdag)
Smaskigt mellanmål till två barn som tar 20-25 minuter att tillaga.
4 skivor | formfranska |
1 st | ägg |
1½ dl | standardmjölk |
2 msk | vetemjöl |
lite | flytande Milda |
lite | strösocker |
äppelmos | |
jordgubbssylt |
- Vispa upp ägget.
- Blanda i mjölet och lite av mjölken. Vispa tills smeten blir klumpfri.
- Blanda i resten av mjölken.
- Vänd runt brödbitarna i smeten ett tag och låt de bli mjuka. Blir bäst med lite äldre bröd, men inte för gammalt. Får ligga i ett tag extra för att riktigt mjukas upp.
- Stek brödbitarna några minuter på varje sida på medelstark värme, tills de är gyllenbruna.
- Lägg upp dem på tallrikar, strö lite socker över dem och servera med äppelmos och/eller jordgubbssylt.
Sonen, 4 år: Var först mycket misstänksam, ville inte ha något. När han väl smakade mackan så hann han knappt att säga “Mums!” innan den var borta.
Dottern, 6 år: Tog ett lager sylt ovanpå mackan och äppelmos bredvid. Åt upp båda sina mackor mycket snabbt. Ville ha fler men fick en banan istället.
Mamman: “Mmm.. Varför gjorde jag ingen till mig? Hade för mig att mackorna var sliskigt söta men det var de inte när man tillagade dem så här.”
Kommentar: Många rullar riddarna i socker och kanel. Eftersom det blir för sött och kanelsmaken inte passar in så strör jag endast ett tunt lager socker på ena sidan. Det blir tillräckligt sött ändå.