Barnfamilj.se - Vardagsmat för hela familjen
Barnfamilj.se    Veckomatsedlar    Om Barnfamilj.se    Kontakta Barnfamilj.se   


2007-05-16 (onsdag)
persilja kyckling

Lite mer än två timmar tar denna allt-på-ett-fat-kycklingrätt att tillaga.

4-6 st kycklingfiléer
ca 1,5 kg potatis
2 st gula lökar, små
lite flytande Milda (att smörja formen med)
lite salt
—-  
2 msk rapsolja
1 tsk salt
1 tsk soja, Kikkoman
1 krm svartpeppar, malen
1 tsk dragon
—-  
50 g margarin
1 tsk pressad citron
1 dl hackad persilja
  1. Skala och skiva potatisen och löken.
  2. Varva potatis och lök i en smord ugnsform. Salta mellan varven.
  3. Täck med folie och sätt in i mitten av ugnen i 200 grader, ca 15 minuter.
  4. Blanda olja, salt, soja och peppar i en stor skål. Tillräckligt stor så att kycklingarna får plats i den.
  5. Smula ner dragonen i oljeblandningen och rör om. (Smula sönder dragonen rejält eftersom den annars lätt bränds vid i ugnen.)
  6. Rulla runt kycklingfiléerna i marinaden och låt de ligga där tills potatisen varit i ugnen ca 15 minuter.
  7. Lägg kycklingfiléerna ovanpå potatisbädden och sätt in formen i ugnen igen, utan folie. Kokboken tycker att den ska vara i ugnen 45-50 minuter, jag vill vara på den säkra sidan och släpper inte ut kycklingen förrän efter minst 60 minuter.
  8. Rör ihop margarin, pressad citron och hackad persilja. Forma till en cylinder och kyl den.
  9. Sprid ut skivor av aromsmör på kyckling och potatis strax innan rätten är klar. Låt kycklingen stå inne några minuter till.
  10. Servera kycklingrätten med någon form av sallad.

Sonen, 4 år: Tycker mycket om maten och äter enorma mängder, efter att alla lökbitar tagits bort. “Jag orkar egentligen inte mer, men äter ändån.” säger han glatt. (Låter som en liten kopia av sin far.) “De knapriga potatisen är godare än de mjuka.”
Dottern, 6 år: Säger att hon tycker om potatisen, äter en del men inte så mycket som sin bror. Kyckling och grönsaker äter hon desto mer utav.
Pappan: Överförtjust. Slutade att äta två gånger, men likväl roffade han åt sig lite till utan att tänka på det. Toppbetyg m.a.o.
Mamman: “Mumsigt. Min favorit bland kycklingrätterna.”

Kommentar: Originalreceptet, som jag hittade i ICA bokförlags “Rutiga Kokboken”, är här en gnutta förändrat.

 
Mat och Dryck bloggar Blogglista.se