2007-09-06 (torsdag)
20-25 st goda mellanmåls- eller lunchbullar som tar runt två timmar att baka.
1/4 dl | rapsolja |
2½ dl | mellanmjölk |
25 g | jäst |
½ tsk | salt |
½ msk | socker |
1 st | litet ägg |
ca 8 dl | vetemjöl |
——- | |
½ dl | chilisås |
½ dl | ketchup |
2 pkt | bacon |
2 dl | riven ost, t.ex. Herrgårdsost |
——- | |
1 st | ägg (till pensling) |
- Blanda mjölken och oljan i en kastrull. Värm till fingervärme, 37 grader.
- Smula jästen i en bunke, häll i lite degspad och rör tills jästen löst sig helt.
- Blanda i resten av degspadet, salt, socker och ägg.
- Arbeta in det mesta av mjölet tills det blir en smidig deg.
- Låt jäsa i bunken i ca 30 minuter under bakduk.
- Strimla baconbitarna, lämpligast med en sax, och fräs dem lite lätt i ett torrt stekjärn. De ska inte bli knapriga.
- Blanda ketchupen och chilisåsen.
- Riv osten, om du inte köper färdigriven.
- Arbeta den jästa degen på mjölat bakbord i några minuter.
- Kavla ut den till en ca 50-cm-lång och ½-cm-tjock rektangel. (Med betoning på ca.)
- Bred på tomatblandningen, strö ut baconstrimlorna och den rivna osten. (Låt ca 1 cm av bortre långsidan vara tom. Mindre kladd när du rullar ihop den.)
- Rulla ihop degen, som en rulltårta, och skär rullen i ca 2-cm-tjocka bitar.
- Lägg bullarna med snittsidan uppåt på bakplåt med bakplåtspapper. Låt jäsa övertäckta 15-20 minuter.
- Pensla de jästa bullarna med ett uppvispat ägg.
- Grädda mitt i ugnen i 8-10 minuter i 225 grader.
- Servera bullarna varma, ev. tillsammans med en sallad.
Sonen, 5 år: Äter tappert, men ger upp efter en stund. Tycker inte om dem, trots att det är bacon i dem.
Dottern, 6 år: Hon säger att hon tycker om dem, men lyckades inte att äta en hel bulle. Salladen äter hon mycket av iallafall.
Pappan: Tror att han fick ner fem bullar och en massa sallad. “De smakar ju pizza” konstaterade han glatt. (Han tyckte dock att det behövdes mer fyllning. Jag använde 1 pkt bacon, men skriver in 2 pkt i receptet och hoppas att det blir bra nästa gång.)
Mamman: Även jag åt en hel del bullar. Mycket goda tillsammans med salladen. Höll med pappan angående den snåla baconfyllningen. Två paket ska det nog vara.
Kommentar: Tack svärmor för receptet! Som vanligt är det en aning justerat, men man måste ju utgå från något.
Bullarna går bra att frysas in och sedan värmas i 8-10 minuter i 150-gradig ugn. Bra mellanmål till barn som kommer hem utsvultna efter skolan. Hade kunnat bli bra om de bara hade tyckt om dem. Nåja, desto fler till mig.
(Andra bloggar om: recept, mat, mellanmål, bullar, lunch, familj, matblogg)