2007-10-12 (fredag)
God fiskrätt som tar lite mindre än en timme att tillaga.
laxfilé i portionsbitar (1 per person) | |
flytande Milda (att steka i) | |
citronpeppar, Santa Maria | |
potatis (till 4 personer) | |
Kelda Mild Citronsås, tetra | |
haricots verts, Findus djupfrysta | |
(frusna majskorn, Findus) |
- Skala och koka potatisen.
- Ta av eventuellt skinn från laxen och krydda med citronpeppar.
- Fräs laxfiléerna i en stekpanna så de får färg på alla sidor.
- Lägg fiskarna i en smord, ugnsfast form och ställ in den i ugnen i 175 grader i ca 5 minuter.
- Värm såsen under omrörning i en kastrull.
- Koka grönsakerna enligt anvisningarna på förpackningarna.
- Servera laxfiléerna med kokt potatis, citronsås och haricots verts.
Sonen, 5 år: Ville först inte smaka laxen, men när han väl gjorde det så sade han att den var god. Trots det så åt han bara några mini-tuggor. Allt det andra åt han en hel del av iallafall. T.o.m. såsen smakade han mot slutet och tyckte om den med. “Den smaka bara lite sur.”
Dottern, 6 år: Hon tyckte att laxen såg jättegod ut, men när hon smakade den så ändrade hon sig. Hon testade sedan att äta laxen tillsammans med potatis och majs. “Det var gott… men det betyder inte att jag ska äta den.” Såsen och allt det andra tyckte hon däremot om på riktigt.
Pappan: Allergisk mot fisk och fick därför lövbiff istället och var nöjd med det.
Mamman: “Mumsigt! Kanske lite väl mycket peppar på laxen, men det går ju att justera till nästa gång. Såsen smakade inte så mycket, men den var god och passade bra in. Mycket gott.”
Kommentar: Eftersom pappan är allergisk mot fisk och vi misstänkt att sonen också var det, så har det serverats minst sagt för lite fisk här hemma de senaste åren. Nu verkar det dock som att sonen inte är allergisk och därför har jag dragit igång “en-ny-fiskrätt-i-veckan”-projektet. Fisksoppa förra veckan, stekt lax denna och förmodligen något med sej nästa vecka.
Den stekta laxen tyckte jag personligen var jättegod, dottern tyckte inte alls om den och sonen var lite tveksam. Ett inte helt misslyckat försök alltså.
Uppdaterad 2008-10-14:
Har nu testat att göra min egen citronsås (enkelt och mycket godare) samt att endast tillaga laxen i ugnen (mycket enklare och diskbesparande). Se här.
(Andra bloggar om: recept, mat, familj, barn, fisk, lax, matblogg, middag)