2007-10-19 (fredag)
Mycket god kycklingfilé som tillagas i ugn.
3 st | kycklingfiléer (ca 1 kg) |
lite | Grillolja allround, Santa Maria |
några stänk | Piffi Allkrydda, Kockens |
ca ½ msk | torkad dragon, Santa Maria |
——- | |
pommes frites, Felix (till 3 pers.) | |
1 påse | béarnaisesås, BlåBand |
1½ dl | vatten |
30g | margarin |
1 st | gurka |
- Tina kycklingfiléerna om de är frysta.
- Dela filéerna på längden, i så jämntjocka delar som möjligt.
- Smörj in kycklingarna i lite grillolja och krydda lite lätt med piffin.
- Smula dragonen och klappa in kycklingen med den.
- Lägg kycklingarna på galler i en form och ugnsstek dem ca 20 minuter mitt i ugnen i 175 grader.
- Vänd kycklingarna och stek dem ytterligare ca 30 minuter, tills de är genomstekta.
- Tillaga pommesen i 225 graders ugn i ca en timme. Vänd och salta dem lite då och då.
- Skölj och hacka gurkan.
- Tillaga såsen enligt anvisningarna på förpackningen.
- Servera kycklingfiléerna med pommes, béarnaisesås och gurkhack.
Sonen, 5 år: Mycket, mycket glad för kyckling, mindre glad för pommes och inte alls glad för béarnaisesås. Han verkade nöjd iallafall.
Dottern, 6 år: “Kycklingen var inte så där jättegod.” Hon tog endast några tuggor av kycklingen, men pommes, béarnaisesås och gurka åt hon massor av.
Mamman: “God, klassisk kyckling med pommes och béarnaise kan aldrig bli fel. Mums!”
Kommentar: Tillagade en påse frusen kycklingfilé på 1 kg från Kronfågel. Där fanns 3 st filéer, vilket gav 6 st kycklingbitar. Det blev en del kyckling över som kan hackas ner i mindre bitar och användas i matlåds-kycklingsallader.
(Andra bloggar om: recept, mat, middag, kycklingfilé, matblogg)