2020-08-29 (lördag)
Recept från Mathems Familjekasse v. 13 2020 – 4 port.
Barnfamilj.se:s betyg: 3+ / 5
Fläskkarréspett: | |
4 st | grillpinnar |
4 msk | rapsolja |
1 msk | riven ingefära |
2 st | vitlöksklyftor |
0,5 st | lime, skal och saft |
2 msk | japansk soja |
1 msk | fisksås |
1 msk | balsamvinäger |
1 tsk | flingsalt |
1 kg | fläskkarré |
Myntasås: | |
2 dl | matyoghurt |
1 msk | majonnäs |
0,5 st | lime, skal och saft |
1 tsk | honung |
0,5 kruka | färsk mynta |
lite | salt |
lite | svartpeppar |
Tabbouleh: | |
1 dl | couscous |
0,5 st | blomkål |
3 st | tomater, 300 g |
0,5 st | rödlök |
0,5 kruka | färsk mynta |
2 msk | olivolja |
1 msk | vit balsamvinäger |
1 tsk | honung |
lite | salt |
lite | svartpeppar |
- Värm ugnen till 160 grader.
- Fläskkarréspett: Lägg grillpinnarna i blöt.
- Häll rapsoljan i en stor skål. Skala och riv ingefära och vitlök. Tillsätt riven ingefära och vitlök, rivet limeskal, limesaft, soja, fisksås, balsamvinäger och salt till oljan. Rör om ordentligt.
- Skär karrén i tärningar och lägg ner i marinaden. Låt marinera i minst 30 min men gärna i kylen över natten.
- Myntasås: Blanda yoghurt med majonnäs i en skål. Tillsätt rivet limeskal, limesaft och honung. Finhacka myntan och blanda ner i såsen. Smaka av med salt och peppar.
- Tabbouleh: Tillred couscousen enligt anvisning på förpackningen och låt den sedan svalna lite. Skölj och finhacka blomkålen. Skölj och tärna tomaterna smått. Skala och finhacka rödlöken. Skölj och finhacka myntan. Blanda alla ingredienser i en skål och tillsätt olja, vit balsamvinäger och honung. Smaka av med salt och peppar.
- Fläskkarréspett: Trä köttbitarna på grillpinnar.
- Grilla/stek spetten i en grillpanna/stekpanna ca 2 min/sida. Stek sedan klart i ugnen ca 15 min.
- Servera spetten med tabbouleh och myntasås.
Kommentar: I ett liknande recept på mathem.se (Asiatiska fläskkarréspett med myntasås och tabbouleh) så används 800 g fläskkarré till 4 port. och de använder färdig vitlöksmarinad i stället för olja, vitlök och japansk soja. Där uppges även att spetten bör marineras i minst en timme. Tips på tillagning: “Grilla spetten under lock på indirekt värme vid sidan av kolen, och vänd dem då och då om du vill grilla på utegrillen”.
Vi tillagade våra spett i stekjärn och i ugn och de blev möra och väldigt goda. Köttätarna i familjen älskade spetten medan halv-vegetarianen tyckte väldigt mycket om tabbouleh:n. Myntasåsen fick ett ok från båda lägren, med tillägget att det var lite väl mycket myntasmak.
Vi kommer m.a.o. att servera fläskkarréspett och tabbouleh igen men vid olika tillfällen och med andra tillbehör.
OBS! Trots att det inte används något ägg i receptet så finns det ett ägg med på ingrediens-bilden. Varför det finns med där är ett mysterium, speciellt då det inte fanns med ägg på något recept den veckan. 😀