2007-11-18 (söndag)
Recept på en god, hemlagad pizza i långpanna.
25 g | jäst |
2 dl | vatten |
2 msk | rapsolja |
½ tsk | salt |
6 dl | vetemjöl |
— | |
1 st | gul lök |
1 msk | rapsolja |
1 brk | hela tomater (eller krossade) |
2 msk | tomatpuré |
salt | |
socker | |
svartpeppar, grovmalen | |
— | |
Herrgårdsost | |
1 st | gul lök, stor |
2 pkt | bacon |
4 st | ananasringar |
- Smula ner jästen i en bunke. Värm vattnet till 37 grader. Lös jästen i lite av vattnet.
- Tillsätt resten av vattnet, oljan och saltet.
- Tillsätt lite mjöl åt gången och arbeta ihop till en smidig deg.
- Låt jäsa i bunken under en bakduk i ca en timme.
- Stek bacon och gör tomatsåsen medan degen jäser. (Se längre ner.)
- Tag upp degen på mjölat bord och arbeta den smidig.
- Kavla ut den så att den får liknande form som en långpanna, men inte riktigt lika stor.
- Lägg ett/två bakplåtspapper i en långpanna och lägg den utkavlade pizzadegen ovanpå. Platta ut och dra lite i degen så den nästan täcker hela formen.
- Bred lite tomatsås över hela degen, förutom någon cm i kanten.
- Riv osten och strö ut ett tunt lager ovanpå tomatsåsen.
- Skär löken i skivor, plocka lös de hela lökringarna och placera ut dem ovanpå osten.
- Dela ananasringarna och de stekta baconskivorna i mindre bitar och placera ut dem på pizzan.
- Grädda i 225-250 grader längst ner i ugnen i ca 20 minuter.
- Servera pizzan tillsammans med en hemlagad pizzasallad.
-
Tomatsås till pizzan:
- Finhacka löken och fräs den i en kastrull i lite olja.
- Putsa till och hacka tomaterna.
- Häll i tomatsåsen från burken och de hackade tomaterna i lökkastrullen.
- Låt såsen koka ihop i 10-20 minuter.
- Smaksätt med salt, svartpeppar och socker.
Sonen, 5 år: Knaprade i sig lite bacon, men var annars inte så imponerad. Äter tydligen enbart kebabpizzor.
Dottern, 6 år: “Pizzan var iallafall god.” Skrapade bort fyllningen och åt en del av pizzabottnen, men hon tröttnade snabbt. Även hon föredrar köpt kebabpizza.
Pappan: “Det var tur att jag kom på att vi skulle ha ananas på, annars hade den blivit tråkig. Nu blev den jättegod.” Tyckte dock att det blir lite för mycket “brödsmak” när man bakar själv.
Mamman: “Mycket gott. Mumsig botten och bra brytning mellan baconen och ananasen. Även pizzasalladen var god. Rekommenderas!”
Kommentar: Man måste nog inte steka baconen innan man lägger dem på pizzan, men gör man det så räcker det med några få minuter.
Innan jag smakade pizzan så var jag övertygad om att det var slöseri med tid och energi att göra pizzan själv. Det tog nämligen över två timmar! Efter att ha smakat den så fick jag dock ändra mig, för den hemmagjorda var så pass mycket godare än den köpta att den var värd den extra tiden.
(Närbilden är tagen innan pizzan stoppades in i ugnen.)
(Andra bloggar om: recept, pizza, matblogg, mat, barn, foto, familj)