2008-02-17 (söndag)
Äppelpannkaka som tar ca 30 minuter att röra ihop + ca 40 minuter i ugnen.
3-4 st | äpplen |
4 st | ägg |
8 dl | mjölk |
½-1 msk | strösocker |
3½ dl | vetemjöl |
2 tsk | strösocker |
- Skala, kärna ur och skiva äpplena.
- Vispa sönder äggen lätt.
- Tillsätt hälften av mjölken samt socker och hela mängden mjöl.
- Vispa till en slät smet och fyll på med resten av mjölken.
- Lägg ett bakplåtspapper i en ca 37×26,5 cm stor ugnsform och häll i smeten.
- Bred ut äppelskivorna i smeten.
- Grädda i mitten av ugnen i 225 grader i ca 30 minuter. Ta sedan ut formen, strö över ca 2 tsk strösocker och ställ sedan in formen i ugnen igen.
- Grädda några minuter till tills den fått vacker guldbrun färg och smeten blivit relativt stel.
- Låt pannkakan stå några minuter innan den skärs upp.
- Servera äppelugnspannkakan med lite vaniljglass.
Sonen, 5 år: “Jag tyckte om allt förutom äpplet.” Åt en hel del.
Dottern, 7 år: “Den tyckte jag inte om.” Inte alls i hennes smak.
Pappan: “Äppelbitarna var goda, men det var inget jag vill äta igen.”
Mamman: “Njae. Är inte så glad för ugnspannkaka i vanliga fall och detta var inte mycket bättre. Äppelbitarna var dock goda.”
Kommentar: Ingen i familjen är väl så där jätteförtjust i ugnspannkaka, men det blir ibland i alla fall när man har mycket ägg och mjölk över. Nästa gång hoppar jag dock över äppelbitarna.
(Andra bloggar om: mat, recept, äppel, mellanmål, glass, barn, familj, matblogg)