2008-08-16 (lördag)
Mycket uppskattade fiskpinnar som man enkelt gör själv på ca 40 minuter.
400 g | fryst torskfilé, Findus (halvtinad) |
1 st | ägg |
ca 1 dl | ströbröd |
1 krm | vitpeppar, malen |
lite | salt |
- Dela det halvtinade torskblocket i bitar på ca 2 cm.
- Blanda ströbröd och vitpeppar på en tallrik.
- Vispa upp ett ägg på en annan tallrik.
- Salta fiskbitarna lite lätt, rulla dem sedan i ägget och till sist i ströbrödsblandningen.
- Låt fiskpinnarna steka några minuter i lite smör i ett stekjärn tills de är genomstekta och fått fin färg.
- Servera de hemgjorda fiskpinnarna till t.ex. lite kokt potatis, kall sås och gurkskivor.
Sonen, 6 år: “Smakar spätta!” sade han glatt och åt fyra stycken! Mycket uppskattat.
Dottern, 7 år: “Den var jättegod!” Även dottern tyckte om fiskarna, men åt inte riktigt lika många som sin bror.
Mamman: “Mycket, mycket god och enkel fiskrätt! Passade dessutom väldigt bra ihop med såsen.”
Kommentar: Det som kan vara lite klurigt här är att få alla fiskbitarna att hålla ihop. Tinar man fisken för lite blir det svårt att skära den i lämpliga bitar, men tinas den för mycket så håller den inte ihop.
(Andra bloggar om: recept, mat, middag, fisk, familj, torsk)
det här vill jag prova! tyvärr tycker jag aldrig att panerad fisk håller ihop, och så fastnar all panering i pannan. man kanske kan laga i ugn?
Lisa,
Jag har aldrig testat att laga dem i ugnen, så hur det blir vet jag inte. Kanske värt att testa?
Däremot så har jag inte haft något problem med att paneringen fastnat i bottnen av stekjärnet sedan jag fick ett nytt Teflon-stekjärn och började med flytande Milda.
Ett annat tips är att se till att stekjärnet inte blir för torrt, ibland får man kanske fylla på med lite smör (eller vad man nu använder). Man ska inte heller vara för snabb med att vända fiskpinnarna, utan låta de få en ordentlig yta innan man rör dem första gången.
Hoppas att du testar och att det går bra, för de blir verkligen goda. 🙂 Lycka till.
Ägget gör ju att det fastnar lättare. Så här ett förslag
Dela fisken i några bitar och lägg i mixer.
Salta och peppra. Mixa några varv, tillsätt gräddmjölk och kör smeten tills den är nästan slät. Ev. kan man riva i ost åxå.
Forma till små biffar med lätt fuktade händer,
Vänd biffarna i krossade cornflakes (glutenfritt dessutom)
lägg dem på en lätt fuktad tallrik eller plastfilm så att de inte fastnar.
Stek biffarna i stekpanna eller i ugn
Flisa, detta ska jag testa. Roligt med lite nya idéer. 🙂 Tack så mycket.
Jag steker alltid fiskpinnarna i smör tills de fått fin färg. Men steker man med ströbröd så kommer brödet suga åt sig fettet. Det är kanske därför det fastnar? Så håll koll och klicka i lite mer smör när det behövs.
Sen lägger jag i alla pinnar i en form och in i ugnen, ca 150 grader till det är klart berget resultat varje gång och du kan fokusera på annat. Kanske den där såsen?