2008-10-14 (tisdag)
Supergod laxmiddag till tre personer som tar ca 40 minuter att tillaga.
3 st | laxfiléer, portionsbitar |
lite | smör/margarin (till formen) |
lite | citronpeppar |
potatis (till tre personer) | |
gröna ärtor, djupfrysta | |
majskorn, djupfrysta | |
citronsås (se recept: varm citronsås) |
- Tina laxfiléerna om de är djupfrysta.
- Skala och koka potatisarna.
- Lägg laxfiéerna i en smord ugnsform. Strö på rikligt med citronpeppar.
- Stek laxen mitt i ugnen i 225 grader i ca 20 minuter.
- Tillaga ärtorna och majskornen enligt anvisningarna på påsarna.
- Servera fisken tillsammans med potatis, grönsaker och en varm citronsås.
Sonen, 6 år: Sade att han tyckte om laxen men åt inte så mycket av den. Åt inte av majsen heller eftersom jag blandat dem med ärtorna, som han inte tycker om. Fick vispgrädde i stället för citronsås, så potatisen hade han inget att klaga på i alla fall.
Dottern, 7 år: Även hon sade att laxen var god men åt förvånansvärt lite. Potatisen och majskornen åt hon desto mer utav.
Mamman: “Mums! God lax och god sås. Mer än nöjd med middagen.”
Kommentar: Blir det rester av citronsåsen så går den bra att värma dagen efter. Bäst blir det om man då rör ner en liten skvätt extra grädde.
Uppdaterad 2008-10-17:
Efter att ha testat receptet ytterligare en gång så kortade jag ner tiden laxen ska vara inne i ugnen från 25 till 20 minuter. Andra vill kanske ha den ännu mindre stekt, men längre än så här sträcker inte jag mig. 🙂
(Andra bloggar om: recept, mat, barn, fisk, lax, middag, familj)
tinad lax 25 minuter i ugnen?! och i 225 grader?! den måste ha blivit överstekt och torr?
maria,
Jag tyckte inte att den blev det, men det är nog en smaksak. Personligen har jag hellre inne fisken lite extra än att riskera att den blir slibbig. Jag testade dock receptet igen och visst kan man dra bort fem minuter utan problem. Tackar.