2009-01-08 (torsdag)
Enkel och kryddig ugns-kycklingfilé-middag som tillagas på under en timme.
4 st | kycklingfiléer, tinade |
en klick | smör |
lite | Grillolja allround, Santa Maria |
lite | Piffi Allkrydda, Kockens |
lite | torkad dragon, Santa Maria |
jasminris (till 4 pers.) | |
några | broccolibuketter, frysta, Findus |
ev. soja, Kikkoman (till servering) | |
ev. ketchup (till servering) |
- Smält en klick smör i en, inte alltför stor, ugnsform i ugnen medan den värms upp.
- Tillaga jasminriset enligt anvisningarna på paketet.
- Torka, putsa till och lägg filéerna med bottensidan upp i den insmörade ugnsformen.
- Pensla filéerna rikligt med grillolja och krydda med Piffi och smulad dragon.
- Ugnsstek kycklingen ca 15 minuter mitt i ugnen i 225 grader.
- Ta ut filéerna och vänd dem.
- Upprepa proceduren med olja, piffi och dragon och sätt sedan in kycklingen mitt i ugnen igen.
- Ta ut kycklingen efter ca 15 minuter och ös med smör/oljeblandningen från botten av formen.
- Låt sedan kycklingen stekas mitt i ugnen tills den är genomstekt, i detta fallet ungefär ytterligare 10 minuter, men det beror ju på hur tjocka filéer man använder och hur saftig/torr man vill ha kycklingen.
- Lägg broccolibuketterna i en kastrull, täck med kallt vatten och salta lätt. Låt koka 1-2 minuter. Häll i 1 dl kallt vatten och låt stå ca 5 minuter med locket på innan du häller av vattet.
- Servera kycklingen tillsammans med jasminris, kokt broccoli och soja eller ketchup.
Sonen, 6 år: “Kycklingen är jättegod!” Äter dessutom en hel del ris med ketchup på men hoppar över broccolin.
Dottern, 8 år: “Kycklingen är stark men god!” Äter mycket kyckling och broccoli. Riset går motvilligt ner med lite ketchup på.
Pappan: Tyckte väldigt bra om allt, men tog varken ketchup eller soja.
Mamman: “Kycklingen smakade mycket och gott. Föredrar dock soja framför ketchup på jasminris.”
Kommentar: Ugnsstekt kyckling är populärt här hemma. Vanligtvis lägger jag kycklingen på galler innan den åker in i ugnen men denna gång fick den ligga direkt i en form och i stället ösas lite då och då, vilket gav en kryddigare och väldigt uppskattad smak.
Kycklingen kan även serveras tillsammans med exempelvis pommes, pasta, vanligt ris eller hasselbacks-potatis.