2009-01-13 (tisdag)
En färdiglagad middag samt mycket kött att frysa in, allt på under en timme.
ca 15 st | benfria fläskkotletter i skivor, storpack |
smör (till formen och såsen) | |
Grillolja allround, Santa Maria | |
Grillkrydda, Santa Maria | |
potatis (till 4 personer) | |
1 st | “Ärter och morötter”, glasburk Findus |
lite | vetemjöl |
lite | vatten |
lite | mjölk |
salt | |
lite | soja, Collorit |
svartvinbärsgelé (till servering) | |
Piffi Allkrydda, Kockens (till servering) |
- Torka och snitta kotletterna.
- Lägg kotletterna i en insmord långpanna.
- Droppa grillolja över kotletterna och smeta in dem ordentligt på båda sidorna. Krydda på ena sidan med grillkryddan.
- Stek kotletterna mitt i ugnen i 225 grader i ca 35 minuter. Behöver ej vändas. När ca 5 minuter återstår skopas fettet upp ur formen och köttet får steka i ytterligare några minuter.
- Skala och koka potatisen.
- Smält en klick smör i en kastrull och blanda med vetemjöl. Använd en del av vätskan från ugnsformen, vatten samt mjölk till att göra en god brunsås. Låt såsen koka upp och puttra till rätt konsistens. Tillsätt lite collorit för färgens skull och smaka eventuellt av med salt.*
- Värm ärtorna och morötterna i en liten kastrull.
- Servera kotletterna med kokt potatis, ärtor & morötter, sås och gelé.
Sonen, 6 år: “Är det den riktiga såsen?” frågade han förväntansfullt. Är numera väldigt glad för hemlagad brunsås. Äter mycket potatis, sås och kött.
Dottern, 8 år: Äter mycket potatis, kött, sås och gelé. Smakar morötterna, men tycker inte om dem.
Pappan: En av hans favoriträtter, tycker t.o.m. om grönsakerna.
Mamman: “Mycket god husmanskost som man borde servera oftare.”
Kommentar: Enkelt, snabbt, gott och väldigt uppskattat av hela familjen. Köttet förbereds medan ugnen värms upp, potatisen skalas medan köttet är i ugnen och såsen och grönsakerna görs vid medan potatisen kokar.
Efter 50 minuter har man en färdig middag till hela familjen samt färdigstekta kotletter och sås till ytterligare några middagar. Vill man även göra detta väldigt billigt så köper man en hel bit kotlett och skivar själv, men då tar det ju lite längre tid.
* När man gör såsen så beror allt på hur mycket vätska man får från långpannan och hur koncentrerad den är. Denna gång blev det över 2 dl och den var väldigt smakrik, vilket gav MYCKET sås. Detta passade ju bra eftersom jag numera har frysen full med färdigstekta fläskkotletter. 🙂
(Andra bloggar om: mat, recept, middag, kotletter, barn, familj, storkok)
Låter jättegott och något som jag och killarna skulle gilla.
Även om vi föredrar frysta grönsaker framför de “mosiga” på burk. 🙂
En fråga bara:
hur tinar du och värmer upp köttet när du tar fram?
Anna,
Oftast tinar jag kotletterna i kylskåpet och värmer sedan lite snabbt i ugnen, invirat i aluminiumfolie.
Tack så jättemycket för svaret. 🙂
Hej,
vill bara säga tack till en underhållande sida som jag besöker ganska ofta, och särskilt glad är jag att det finns någon som faktiskt knocklar vidare och håller en matblogg vid liv – en som passar en “falukorvs”-människa som jag själv !
För när det kommer till kritan är jag mer vild med en god fläskottlett eller en pytt-i-panna än gåslever och oxfilé, detta på trots av att de senare ju smakar fantastiskt ibland !
mvh
konstit
konstit,
Roligt att du uppskattar sidan. 🙂