2014-12-05 (fredag)
Steg-för-steg-anvisningar på hur man skållar och skalar sötmandel.
valfri mängd | sötmandel |
- Koka upp vatten i en kastrull, tillräckligt mycket så att mandeln täcks när den senare läggs i.
- Lägg ner mandlarna i det kokande vattnet och låt dem koka i ca 1 minut.
- Häll över mandlarna i en sil och skölj dem med kallt vatten.
- Skala mandlarna genom att greppa dem mellan tummen och pekfingret och trycka till, då hoppar de ut ur sitt skal.
- Ett annat sätt att få bort skalet från mandlarna är att man gnuggar dem med en handduk efter att de skållats, men det är inte lika skojigt.
Kommentar: Skållad mandel kan man äta som den är, saltad och rostad eller användas i olika former av kakor, som t.ex. pepparnötter (se recept här).
(Andra bloggar om: recept, godis, julgodis, cornflakes, jul, barn, familj)