2010-01-20 (onsdag)
Uppskattad husmanskost som blir klar på ca 70 minuter.
400 g | nötfärs |
4 msk | ströbröd |
1 msk | potatismjöl |
1½ dl | vatten |
1 st | ägg |
1 – 1½ tsk | salt |
1 – 1½ krm | svartpeppar, malen |
2 msk | gul lök, råriven |
smör (att steka i) | |
—- | |
potatis | |
smör (till moset) | |
salt (till moset) | |
vitpeppar (till moset) | |
lite | broccoli |
några | morötter |
lingon (till serveringen) |
- Blanda ströbröd, potatismjöl och vatten. Låt svälla i ca 10 minuter. Rör runt då och då.
- Skala och koka potatisen. (Spara en del av kokvattnet till moset.)
- Rör ner ägg, salt, peppar, lök och färs i ströbrödsblandningen. Rör tills det blir en jämn smet.
- Forma till biffar och lägg dem på ett vattensköljt skärbräde. (Jag använde ett deciliter-mått att ta ut färsen med och fick då sju biffar.)
- Stek biffarna i lite smör på ett stekjärn i några minuter per sida, tills de är genomstekta.
- Gör potatismoset: Spara en del av kokvattnet från de kokta potatisarna. Stöt potatisen, vispa sedan den. Tillsätt lite kokvatten i taget tills moset fått en bra konsistens. Smaksätt moset med salt, vitpeppar och smör.
- Skala och dela morötterna och förbered broccolin. Koka i lättsaltat vatten tills de mjuknat en del.
- Servera pannbiffarna tillsammans med hemlagat potatismos, kokt broccoli, kokta morötter och en klick lingon.
Sonen, 7 år: Överraskade genom att faktiskt tycka om både biffarna och moset. Åt dock en rå morot i stället för de kokta grönsakerna.
Dottern, 9 år: Precis som sin bror så tyckte hon om både biffarna, moset och sin råa morot. Verkar t.o.m. börja vänja sig vid de kokta morötterna men föredrar fortfarande pulvermos framför den hemlagade varianten.
Pappan: Väldigt nöjd. Saknade dock lingonen. (Som var slut, tyvärr.)
Mamman: “Mumsigt! Hemlagat är verkligen godast.”
Kommentar: Barnen har aldrig varit så glada för mina hemlagade köttbullar/biffar men nu gjorde jag ett försök med nötfärs i stället för bland- eller fläskfärs. Detta gjorde en enorm skillnad! Ingen klagade utan alla åt och var nöjda.
Tänkte även dela med mig av ett litet hushållstips som jag fick användning av här: Om man har köttfärs i frysen som man vill snabbtina så kan man riva den frysta köttklumpen på den grova sidan av ett rivjärn. Köttfärsen tinar på ett litet kick.
(Andra bloggar om: mat, recept, familj, husmanskost, barn, middag, färs)