2011-09-19 (måndag)
En smakrik och otroligt mör nötstek som är väl värd sin långa tillagningstid.
1 st | nötstek, fryst |
Saltlag: | |
1 liter | vatten |
1 dl | salt |
2 msk | socker |
1 st | lagerblad |
1-2 msk | enbär (som krossas innan de läggs i lagen) |
1 tsk | svartpeppar, krossad |
Potatisgratäng: | |
ca 1 kg | potatis |
1-2 st | gula lökar |
3-5 dl | vispgrädde |
lite | salt |
lite | svartpeppar |
Tillbehör: | |
blandad sallad |
- Lägg den djupfrysta steken i en ugnssäker form och sätt in den på nedersta falsen i 100-gradig ugn. (Enligt vissa recept ska det endast vara 75 grader.) Låt den stå där i 8-10 timmar, tills innertemperaturen är den önskade.
- Sätt in en termometer i steken efter ett par timmar, med spetsen i mitten av köttet. (55 grader=röd, 65 grader=rosa, 75 grader=genomstekt)
- När steken har önskad innertemperatur tas den ur ugnen och termometern avlägsnas.
- Blanda alla ingredienserna till lagen, koka upp och låt koka någon minut. Slå sedan den heta lagen över köttet.
- Låt köttet svalna i lagen i 4-5 timmar. Tag sedan upp den och torka av den.
- Gör potatisgratängen: Varva skivad potatis och skivad lök i en smord ugnsform. Börja och sluta med potatis. Salta och peppra mellan varven. Häll över vispgrädden och tillaga i mitten av en 225-gradig ugn i ca 60 minuter.
- Skär upp steken i tunna skivor och servera dem tillsammans med en potatisgratäng och blandad sallad.
Sonen, 9 år: “Det var roligt. Först satt det ihop, sedan tuggade man på det, då splittrades allt.” Uppskattade det möra köttet som smälte i munnen. Fick lite pasta till sina köttbitar i stället för gratängen.
Dottern, 10 år: Mycket nöjd med både kött och gratäng.
Pappan: Även han nöjd med allt.
Mamman: “Extremt mört och gott kött som var så där lite lagom salt. Mums!”
Kommentar: Med lite planering (t.ex. låta steken stå i ugnen över natten) så är detta ett ganska behändigt sätt att tillaga en oxstek på. Låt dock inte köttet ligga längre än sina 4-5 timmar i saltlagen, då den riskerar att bli alltför salt.
(Andra bloggar om: mat, recept, middag, oxstek, barn, familj)
Min tjälknöl var långt över klar efter redan 6 timmar…konstigt, den var ca 80 grader redan då, vilket gjorde att den blev lite torr. Annars gillade sonen både kött och speciellt potatisgratäng. Blandade grädden med mjölk och ost.
Originalreceptet på Tjälaknul!
1980 kom Tore Andersson, från Naggen, till Grundsjöns jaktlag och presenterade ett gammalt tjuvjägarrecept.
Det var ju praktiskt att älgköttet var tjälat, fryst, gömt i snön om skogvaktaren skulle komma förbi.
Man lägger köttet i ugnen ca 75 grader över natten och sedan i kokhet saltlag och väntar tills lagen svalnat. Klart! Inga övriga kryddor! Bygger på enkelheten. Pröva!
Receptet spreds sedan utanför jaktlaget och en tant sade sig ha “glömt steken i ugnen” och fixade till det med extra kryddor…
Tjälaknul blev Medelpads landskapsrätt. Sedemera tog Tore Wretman upp den på Operakällaren minsann.
Njut av originalets enkelhet! Värme och salt!