2010-05-11 (tisdag)
God husmanskost på ca 50 minuter.
3-4 st | skinkbiffar |
flytande Milda/smör (att steka i) | |
Piffi Allkrydda, Kockens | |
potatis (till 4 personer) | |
vetemjöl | |
vatten | |
salt | |
svartpeppar, malen | |
soja, Collorit | |
salladsblandning, t.ex. “Favorit sallader: Spröda skott” | |
1 st | liten rödlök |
några | småtomater, t.ex. Romantica |
svartvinbärsgelé |
- Skala och koka potatisen.
- Putsa till och torka skinkbiffarna.
- Stek köttet i lite smör i ett stekjärn några minuter per sida tills det får fin färg. Krydda ganska generöst med Piffi.
- Häll i lite vatten i stekjärnet, sänk värmen, lägg på ett lock och låt köttet bräsera några minuter tills det är färdigt. Tag sedan ur köttet ur stekjärnet.
- Häll några msk vetemjöl i stekjärnet och rör runt tills mjölet blandat sig med vätskan. Tillsätt några deciliter vatten. Ställ tillbaka stekjärnet på den varma plattan.
- Låt såsen koka upp under omrörning. Tillsätt lite Collorit samt salt och peppar efter smak. Låt såsen småputtra ett tag. Sila såsen när den är klar.
- Skala och skiva löken, skölj och skiva tomaterna och skölj salladsblandningen.
- Servera skinkbiffarna med kokt potatis, brunsås, sallad och gelé.
Sonen, 7 år: Tycker om potatis, kött och sås men hoppar gärna över gelén och grönsakerna.
Dottern, 9 år: Äter potatis, kött, sås och gelé med stor aptit. Grönsakerna var hon inte lika förtjust i.
Pappan: “Mört och gott kött. Allt var gott.” En av hans favoriträtter.
Mamman: “Mycket gott. Salladen var pricken över i:et.”
Kommentar: God och uppskattad husmanskost, om man bortser från salladsblandningen som endast de vuxna tyckte om.
(Andra bloggar om: mat, recept, kött, middag, barn, familj, husmanskost)