2014-12-14 (söndag)
Fryst cheesecake med Philadelphiaost och krossade pepparkakor.
40 st | pepparkakor, Annas original |
3 st | ägg |
3 dl | vispgrädde |
2 dl | strösocker |
2 tsk | vaniljsocker |
200 g | Philadelphiaost |
- Krossa pepparkakorna till små smulor. Använd en mixer eller krossa en mindre mängd kakor åt gången, t.ex. 5 st, i en mortel.
- Använd hälften av kakkrosset till att täcka botten av en rund form med löstagbar kant.
- Skilj äggulorna från äggvitorna. Allt ska användas.
- Vispa äggvitorna till ett hårt skum.
- Vispa vispgrädden i en annan skål.
- Vispa äggulorna och sockret pösigt i en tredje skål. Blanda sedan även i vaniljnsockret och osten.
- Rör ner grädden i ägguleblandningen. Vänd sedan även ner äggvitorna.
- Häll blandningen i formen, över kaksmulorna.
- Strö över resten av kaksmulorna.
- Täck över formen med t.ex. aluminiumfolie och ställ in den i frysen i några timmar, eller ännu bättre: över natten.
- Servera den som den är eller tillsammans med clementinklyftor eller liknande.
Sonen, 12 år: “Detta är min favorittårta… bättre än Daimtårta… kan man köpa pepparkakor på sommaren så man kan äta den då med?”
Dottern, 14 år: “Den enda sak man kan använda pepparkakor till så det blir gott.”
Pappan: Inte heller detta år tycker pappan att tanken på cheesecake och pepparkakor lockade.
Mamman: “Smakar som en fyllig vaniljglass med pepparkakskross. Mycket gott.”
Kommentar: Pepparkakscheesecake är en relativt ny Lucia-tradition här men har hunnit bli en av de mest efterlängtade. Trots det så lyckades vi att glömma bort att ta fram den i år… vilket barnen påpekade väldigt tydligt vid sängdags. Nåja, frukosten den 14:e blev desto roligare. 🙂
(Andra bloggar om: recept, tårta, cheesecake, pepparkakor, barn, Lucia, familj, jul)