Barnfamilj.se - Vardagsmat för hela familjen
Barnfamilj.se    Veckomatsedlar    Om Barnfamilj.se    Kontakta Barnfamilj.se   


2014-12-14 (söndag)
pepparkakscheesecake cheesecake

Fryst cheesecake med Philadelphiaost och krossade pepparkakor.

40 st pepparkakor, Annas original
3 st ägg
3 dl vispgrädde
2 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
200 g Philadelphiaost
  1. Krossa pepparkakorna till små smulor. Använd en mixer eller krossa en mindre mängd kakor åt gången, t.ex. 5 st, i en mortel.
  2. Använd hälften av kakkrosset till att täcka botten av en rund form med löstagbar kant.
  3. Skilj äggulorna från äggvitorna. Allt ska användas.
  4. Vispa äggvitorna till ett hårt skum.
  5. Vispa vispgrädden i en annan skål.
  6. Vispa äggulorna och sockret pösigt i en tredje skål. Blanda sedan även i vaniljnsockret och osten.
  7. Rör ner grädden i ägguleblandningen. Vänd sedan även ner äggvitorna.
  8. Häll blandningen i formen, över kaksmulorna.
  9. Strö över resten av kaksmulorna.
  10. Täck över formen med t.ex. aluminiumfolie och ställ in den i frysen i några timmar, eller ännu bättre: över natten.
  11. Servera den som den är eller tillsammans med clementinklyftor eller liknande.

Sonen, 12 år: “Detta är min favorittårta… bättre än Daimtårta… kan man köpa pepparkakor på sommaren så man kan äta den då med?”
Dottern, 14 år: “Den enda sak man kan använda pepparkakor till så det blir gott.”
Pappan: Inte heller detta år tycker pappan att tanken på cheesecake och pepparkakor lockade.
Mamman: “Smakar som en fyllig vaniljglass med pepparkakskross. Mycket gott.”

Kommentar: Pepparkakscheesecake är en relativt ny Lucia-tradition här men har hunnit bli en av de mest efterlängtade. Trots det så lyckades vi att glömma bort att ta fram den i år… vilket barnen påpekade väldigt tydligt vid sängdags. Nåja, frukosten den 14:e blev desto roligare. 🙂

(Andra bloggar om: , , , , , , , )

 
Mat och Dryck bloggar Blogglista.se