2010-08-25 (onsdag)
Med färdigstekta kycklingfiléer blir middagen klar på ca 40 minuter.
3-4 st | ugnsstekta kycklingfiléer, se recept-förslag här och här |
3 dl | matris, ICA långkorningt parboiled ris |
6 dl | vatten |
½ tsk | salt |
Currysås: | |
2 msk | smör eller margarin |
3/4 tsk | curry |
2 tsk | gul lök, finhackad |
2 tsk | äpple, finrivet |
3 msk | vetemjöl |
5 dl | vatten |
1 st | hönsbuljongtärning, Knorr |
(salt och peppar) | |
Tillbehör: | |
1 st | gurka |
1 st | röd paprika |
(ev. tomatketchup) |
- Tillaga riset enligt anvisningarna på förpackningen.
- Värm de upptinade, färdiglagade kycklingarna i ugnen, inlindad i aluminiumfolie i 150 grader tills de är genomvarma.*
- Gör såsen: smält smöret i en kastrull. Tillsätt curry, hackad lök och rivet äppel. Rör runt och låt fräsa några minuter. Blanda i mjölet i kastrullen och låt fräsa lite till.
- Ta bort kastrullen från plattan. Häll i vattnet och smula i buljongtärningen. Rör runt.
- Sätt kastrullen på plattan och rör tills såsen kokar upp. Låt koka ca 5 minuter. Rör då och då.
- Såsen kan ev. smakas av med salt och pepper. (Denna gång behövdes inte det.) Sila såsen innan servering.
- Skölj och skär gurkan i stavar. Skölj, rensa och skiva paprikan.
- Servera kycklingfiléerna med kokt ris, hemlagad currysås samt gurk- & paprikestavar.
Sonen, 8 år: Tog ketchup i stället för currysås. Bäst tyckte han om grönsaksstavarna men även riset och kycklingen slank ner utan protester.
Dottern, 9 år: Tyckte om allt, inklusive sås och grönsaker.
Pappan: Som vanligt så hoppade han över såsen men allt annat gav han toppbetyg åt.
Mamman: “En god middag där såsen är pricken över i:et.”
Kommentar: *Vi passar på att köpa 2-kg-förpackningar av kycklingfilé när de är billiga och tillagar allihopa på en gång. Sedan fryser jag in dem tre och tre eller fyra och fyra, beroende på storlek. När det sedan är dags för middag så tar man bara de upptinade kycklingarna och värmer de i ugnen, insvept i aluminiumfolie.
Favorit-i-repris-kommentar: Kyckling-ris-och-currysås har vi ätit förr. Denna gång gjordes dock två förbättringar: Dels så finslipades currysåsen, som blev godare än någonsin. Dessutom så ersattes den kokta broccolin av gurk- & paprikestavar, vilket speciellt barnen var glada för.
(Andra bloggar om: recept, mat, barn, kyckling, ris, currysås, middag)