2010-09-18 (lördag)
Recept på en god pizzadeg som ger fyra tallriksstora pizzor.
Pizzadeg: | |
25 g | jäst |
1½ dl | vatten, 37 grader |
2 tsk | rapsolja |
½ tsk | salt |
3½ dl | vetemjöl |
Tomatsås: | |
1 st | gul lök |
1 msk | rapsolja |
1 brk | hela tomater (eller krossade) |
2 msk | tomatpuré |
lite | salt |
lite | socker |
lite | svartpeppar, grovmalen |
Fyllning/topping: | |
riven ost | |
tacoköttfärs | |
silverlök, i ringar | |
röd paprika, i ringar | |
ananasringar, i bitar | |
(ketchup) |
- Gör pizzadegen: Smula ner jästen i en bunke. Lös jästen i lite av det 37-gradiga vattnet.
- Tillsätt resten av vattnet, oljan och saltet.
- Tillsätt lite mjöl åt gången och arbeta ihop till en smidig deg.
- Låt jäsa i bunken under en bakduk i 30-40 minuter.
- Gör tomatsåsen: Finhacka löken och fräs den i en kastrull i lite olja.
- Hacka burktomaterna.
- Häll i tomatsåsen från burken, de hackade tomaterna och tomatpurén i lökkastrullen.
- Låt såsen koka ihop i 10-20 minuter.
- Smaksätt med salt, svartpeppar och socker.
- Baka ut pizzorna: Tag upp degen på mjölat bord och arbeta den smidig.
- Dela degen i fyra delar och kavla ut till fyra tunna pizzor.
- Lägg pizzabottnarna på bakplåtspapper på en ugnsplåt, två på varje.
- Bred lite tomatsås (eller ketchup) över hela degen, förutom 1-2 cm i kanten.
- Strö ut ett tunt lager ost ovanpå tomatsåsen.
- Lägg på valfri fyllning och strö ev. lite ost ovanpå.
- Grädda i ca 225 grader tills pizzan fått fin färg och är färdiggräddad, ca 8-12 minuter.
- Servera pizzan tillsammans med en hemlagad pizzasallad.
Sonen, 8 år: Har enbart ketchup och riven ost på sin pizza. Han tycker att den är god men har svårt att äta p.g.a. en lös tand. Ger upp efter ca halva pizzan men är nöjd ändå. Äter lite paprika och ananasbitar vid sidan av.
Dottern, 9 år: Väljer en tomatsås/ost/lök/tacofärs/paprika/ananas-pizza och äter med god aptit. Mycket belåten.
Pappan: Valde allt förutom paprika på sin pizza, som han tyckte var mycket god men i tunnaste laget.
Mamman: Allt förutom ananas hamnade på pizzan, som blev supergod. Tycker om tunna pizzor.
Kommentar: Förutom att det är väldigt gott med hemlagade pizzor så är det roligt när hela familjen är engagerade i matlagningen. Det ska tilläggas att vi även gjorde en extra pizzadeg (av jästen som blev över) och att den blev till en stor, lite tjockare pizza till nästa dags lunch. Ingen dum idé alls. 🙂
(Andra bloggar om: recept, pizza, barnfamilj, mat, barn, familj)
Trevligt inlägg. Hur tycker du det fungerar att göra pizza i ugn? Har du provat att göra dem på baksten?
Matpolisen, Vi har inte testat något annat än att baka pizzan i ugn och det fungerar fint. Kan dock tänka mig att det blir ännu bättre med baksten. Kanske värt att investera i?