2011-01-30 (söndag)
En mycket god, festlig och uppskattad middag som tar lite mer än en timme att tillaga.
4 st | ryggbiffar |
lite | smör (att steka i) |
salt | |
svartpeppar, malen | |
Hasselbackspotatis: | |
några | potatisar |
salt | |
smör | |
(ev. ströbröd) | |
Tillbehör: | |
béarnaisesås (se recept) | |
sallad |
- Ta fram köttet och låt det ligga i rumstemperatur i ca en halvtimme innan det ska stekas.
- Skala potatisarna och skär dem i ganska tunna skivor, men inte helt igenom.
- Lägg potatisarna i en insmord ugnsform, pensla med t.ex. smält smör, sätt in dem mitt i ugnen i 225 grader i ca 45 minuter. Ta ut dem några gånger och pensla och salta. Strö ev. ströbröd över potatisarna när de nästan är klara.
- Gör iordning béarnaisesåsen (färdigblandad, med pulver eller egengjord) och salladen.
- Torka av biffarna stek dem i lite smör i ett stekjärn. Genomstekt: ca 3-4 minuter per sida. Rosa: ca 2 minuter per sida. Krydda med salt och peppar.
- Servera biffarna tillsammans med hasselbackspotatis, béarnaisesås och en blandad sallad.
Sonen, 8 år: Tycker om både kött och potatis. Väldigt nöjd!
Dottern, 10 år: Hon tycker om allt, inklusive béarnaissåsen som hon gärna blandar ut med lite ketchup.
Pappan: En av hans favoriträtter.
Mamman: “Mört och gott kött, goda potatisar och en passande sås. En middag kan knappast bli bättre än så här.”
Kommentar: En middag som man kanske inte serverar en vanlig vardag, utan detta är lite mer fest/lyx-betonat. En väldigt uppskattad sådan.
Jag stekte biffarna nästan 6 minuter allt som allt och de blev precis som vi ville ha dem: väldigt rosa men inte blodiga.
(Andra bloggar om: recept, mat, middag, vardagslyx, kött, familj)
[…] även receptet på ryggbiff med “Hasselbackspotatis och béarnaisesås” och Pommes och […]