2010-10-10 (söndag)
En mycket god köttgryta som tar ca två timmar att tillaga.
ca 1 kg | högrev, benfri |
lite | smör (att steka i) |
3 st | gula lökar, grovhackade |
ca 8 dl | vatten |
1 st | köttbuljongtärning |
½ tsk | salt |
½ krm | svartpeppar |
1 msk | paprikapulver |
1 msk | tomatpuré |
2 st | röda paprikor, grovhackade |
8 st | potatisar, i bitar |
2-3 msk | vetemjöl |
lite | collorit |
Tillbehör: | |
isbergssallad, strimlad | |
smörgåsgurka | |
naturell yoghurt | |
(ev. paprika, för de som ej tycker om kokt paprika) |
- Dela köttet i mindre bitar och bryn det i lite smör i en stor stekgryta.
- Låt även lökhacket fräsa med en stund.
- Häll i vatten, smulad buljongtärning, salt, peppar, paprikapulver och tomatpuré. Rör runt. Låt puttra under lock på svag värme i 1-1½ timme, tills köttet är mört och färdigkokt.
- När det återstår ca 20 minuter av koktiden så tillsätter man potatisbitarna och paprikahacket.
- Blanda ut några msk vetemjöl i lite vatten och rör ner det i grytan. Låt puttra några minuter. Smaka ev. av med salt och peppar och färgsätt med en skvätt collorit.
- Servera köttgrytan med sallad, smörgåsgurka och en klick naturell yoghurt.
Sonen, 8 år: Är inte alls glad för grytor och protesterar en hel del. Innan måltiden är över har han dock ätit flera kött- och potatisbitar samt paprikor som inte kokat med i grytan.
Dottern, 9 år: Verkar inte helt överförtjust men äter en del kött och potatis och råa paprikabitar.
Pappan: Tyckte väldigt bra om grytan. Överraskad över hur väl smörgåsgurkan passade in.
Mamman: “Mmmm…. detta var väldigt gott. Köttgryta med smörgåsgurka och yoghurt – det låter kanske inte som att det skulle passa ihop men det gjorde det verkligen.”
Kommentar: Att låta potatisen koka med i grytan är inte bara disksparande utan gör potatisen väldigt smakrik och god. En allt-i-ett-rätt som vi verkligen kan rekommendera. En annan god köttgryta är “Skånsk kalops med morötter”, receptet hittar ni här.
(Andra bloggar om: recept, mat, husmanskost, köttgryta, långkok, barn, familj))