2011-03-08 (tisdag)
Receptet ger 10-12 st bullar som kan användas till att göra semlor / fastlagsbullar.
75 g | smör/margarin |
3 dl | mjölk |
50 g | jäst |
0,5 tsk | salt |
1 dl | strösocker |
1 st | ägg |
½ tsk | hjorthornssalt |
ca 9 dl | vetemjöl |
Pensling: | |
1 st | ägg |
Fyllning: | |
mandelmassa | |
inkråm | |
mjölk eller grädde | |
Garnering: | |
ca 2 dl | vispgrädde |
ca 1 msk | florsocker |
- Smält matfettet och häll i mjölken.
- Värm mjölkblandningen till fingervärme (37 grader).
- Lös upp jästen i lite av mjölkblandningen i en degbunke.
- Tillsätt resten av mjölkblandningen, salt, socker och ägg.
- Blanda hjorthornssaltet med lite av mjölet och rör ner det också.
- Rör in så pass mycket av mjölet att degen blir lätt att arbeta och släpper degbunkens kanter.
- Låt den välarbetade degen jäsa under bakduk och dragfritt till knappt dubbel storlek, ca 30 minuter.
- Arbeta degen smidig med resten av mjölet på mjölad arbetsbänk.
- Forma 10-12 runda, släta bullar som läggs på bakplåtspapper på en plåt.
- Låt jäsa 20-30 minuter, under bakduk.
- Vispa upp ett ägg och pensla bullarna.
- Grädda mitt i ugnen i 250 grader i 5-10 minuter.
- Låt kallna på galler under bakduk.
- Gör fyllningen: Skär toppen av den kalla bullen och gröp ur en del av bullens innehåll. Blanda inkråmet med lite mandelmassa och grädde/mjölk till en slät fyllning.
- Lägg fyllningen i bullen. Spritsa/klicka vispad grädde över. Lägg på bullens lock och sikta lite florsocker över semlan.
Sonen, 8 år: Vill inte ha någon mandelmassa i sin men däremot väldigt mycket grädde.
Dottern, 10 år: Vill ha så mycket mandelmassa och grädde som möjligt i sin semla.
Pappan: Föredrar semlorna när de endast har lite mandelfyllning och lite grädde.
Mamman: “Jättegoda, färska semlor. Precis som pappan så vill jag endast ha lite mandel- och gräddfyllning.”
Kommentar: Dagen till ära, fettisdagen, så kommer här receptet på de bullar jag och sonen bakade häromdagen. Det tog ungefär två timmar att få bullarna klara och sedan fick man vänta med att fylla dem tills de kallnat. Vi tjuvåt vars en då och frös in resten (ofyllda) tills i dag. Gick utmärkt att tina.
(Andra bloggar om: recept, semlor, baka, barn, familj, fettisdagen)