2012-09-27 (torsdag)
Klassisk husmanskost som kräver både tid och lite pysslande men som ger ett gott resultat.
2½ dl | kokt ris (ca 1 dl okokt ris) |
300 g | köttfärs (här: blandfärs) |
1 tsk | salt |
1½ krm | svartpeppar |
1½ dl | mjölk (här: mellanmjölk) |
1 st | vitkålshuvud |
lite | smör (att steka i) |
lite | ljus sirap (till stekning) |
ev. vetemjöl, grädde, salt och peppar (till såsen) | |
Tillbehör: | |
kokt potatis | |
lingonsylt | |
någon grönsak (här: gurkskivor) |
- Koka riset och låt det svalna, eller använd överblivet ris.
- Skär runt stocken på kålhuvudet så att bladen lättare kan lossas. Koka upp rikligt med vatten, tillsätt 1 tsk salt per liter vatten och lägg i kålhuvudet med stocken uppåt.
- Lossa bladen efterhand som de mjuknar. Ta ev. upp kålhuvudet ur kastrullen när bladen ska tas bort.
- Lägg kålbladen på en handduk och låt de rinna av.
- Skär bort större delen av den grova bladnerven så går det lättare att rulla bladen.
- Blanda köttfärs, ris, salt, peppar och mjölk till en ganska lös smet.
- Lägg en stor klick ris/färs-blandning på ett kålblad, vik in sidorna och rulla ihop till en kåldolme. (Tips: Bladet ska vara placerat så bladnerven pekar mot dig och färsen sprids ut horisontellt.)
- Bryn en del av kåldolmarna runt om i lite smör i ett stekjärn tills de fått fin färg runt om. Ringla lite sirap över dem under tiden.
- Lägg över kåldolmarna i en gryta. Späd i stekjärnet med lite vatten och häll skyn i grytan. Stek resten av kåldolmarna på samma sätt.
- Efterstek kåldolmarna i grytan under lock på svag värme tills kålen mjuknat. (Sommar- och höstkål tar ca 15-20 minuter medan vinterkål tar ca 35-40 min.)
- Lägg upp kåldolmarna på ett fat medan såsen tillagas. (Skyn kan annars bara smakas av och användas som den är.)
- Blanda ut lite vetemjöl i vatten och vispa ner i den kokande skyn, låt koka i några minuter och smaka av med salt, peppar och ev. lite grädde.
- Servera med kokt potatis, lingonsylt och någon grönsak.
Sonen, 10 år: Var inte alls intresserad av kåldolmarna, inte ens när kålen togs bort.
Dottern, 11 år: Har med åren lärt sig att tycka om kåldolmar och äter med god aptit. Tar t.o.m. en extra portion.
Pappan: “Jättegott!” En av hans favoriträtter.
Mamman: “Helt klart värt mödan. En mycket god middag.”
Kommentar: Det var ju betydligt lättare att göra egna kåldolmar än vad jag trodde. Visst tar det nästan tre timmar men resultatet blir ju väldigt bra och det var ganska skoj att stå och slå in de små kålpaketen.
Överblivna kåldolmar kan frysas medan resterna av kålhuvudet kan användas till att göra kålpudding av, se receptet här.
(Andra bloggar om: mat, recept, middag, kåldolmar, husmanskost, familj)