2013-01-31 (torsdag)
En mycket god och uppskattad köttgryta med mustig smak som tar ca två timmar att tillaga.
ca 600 g | högrev i bitar, benfritt |
lite | smör (att steka i) |
3 st | morötter, stora |
3 st | gula lökar |
ca 5 dl | vatten |
ca 1 dl | rödvin |
1 tsk | salt |
10 st | svartpepparkorn |
10 st | vitpepparkorn |
1 msk | soja, t.ex. Kikkoman |
ca 4 dl | valfri blandning mellan mjölk och vispgrädde |
ca 2 msk | vetemjöl |
(ev. Collorit) | |
Tillbehör: | |
kokt potatis eller potatismos | |
blandad sallad |
- Bryn köttbitarna runt om i lite smör i en stor stekgryta.
- Skala lökarna och halvera dem. Skala morötterna och dela dem både på länden och tvären.
- Lägg i morötter, lök, vatten, vin, pepparkorn, salt och soja i köttgrytan. Rör runt. Låt puttra under lock på svag värme i ca 1½ timme, tills köttet är mört och färdigkokt. Rör om lite då och då.
- Ta upp lökarna och morötterna från grytan.
- Blanda ut några msk vetemjöl i lite av mjölken och rör ner det i grytan tillsammans med resten av mjölken/grädden. Låt puttra några minuter. Lägg i morötterna och lökarna igen. Smaka ev. av med salt och peppar och färgsätt med en skvätt collorit.
- Servera köttgrytan med någon form av potatis samt en blandad sallad.
Sonen, 10 år: Ville först inte smaka grytan men han kom till slut fram till att han faktiskt tyckte om den, i alla fall köttet och såsen. Till detta åt han kokt potatis som räddats undan innan moset gjordes.
Dottern, 12 år: “Potatismoset var jättegott, grytan också.” Även dottern verkade förvånad över att hon tyckte om köttgrytan.
Pappan: Ännu en gryt-motståndare som fick ge sig och erkänna att köttgrytan faktiskt smakade gott. Han åt även potatismoset men föredrar, precis som sonen, kokt potatis när det gäller grytor.
Mamman: “Jättegott! En riktigt god och mustig köttgryta och gott hemmagjort potatismos. Mums!”
Kommentar: Denna gryta får en god och kraftig smak tack vare pepparkornen och vinet, som inte behöver vara speciellt dyrt. Ännu godare blir grytan om den tillagas dagen innan den ska ätas. Två andra goda köttgrytor hittar ni här: “Paprikagryta” och “Skånsk kalops“.
(Andra bloggar om: recept, mat, husmanskost, köttgryta, långkok, barn, familj))
Hej! Nu är jag i full gång med att laga din gryta..spännande 🙂 Första gången jag gör en gryta!
Gott! Fick dock tillaga mitt kött i 2 timmar och 40 min innan det var klart 🙂 Kul sida, har knyckt flera recept, ska testa blomkålsstuvning och egna chicken nuggets med!