2013-06-30 (söndag)
En mjuk formkaka täckt med ett lager färsk ananas och sedan toppad med kokosglasyr.
1 st | färsk ananas |
Mjuk kaka: | |
2 st | ägg |
2½ dl | strösocker |
3 dl | vetemjöl |
2 tsk | bakpulver |
1½ dl | kallt vatten |
Kokosglasyr: | |
2 msk | smör |
1 dl | strösocker |
2 tsk | vaniljsocker |
1 st | ägg |
1½ dl | kokosflingor |
- Vispa ägg och socker pösigt.
- Blanda mjölet och bakpulvret. Rör ner det och vattnet i äggsmeten.
- Häll smeten i en bakplåtspapperförsedd ugnsform, ca 25×30 cm.
- Grädda kakan i mitten av ugnen i 200 grader i ca 20 min.
- Skär bort det yttersta lagret och mittpartiet på ananasen och finhacka sedan största delen av fruktköttet, beroende på hur stor ananas man har. Låt hacket rinna av lite i en sil.
- Fördela lämplig mängd ananashack över kakan.
- Blanda alla ingredienserna till glasyren i en kastrull. Värm under omrörning.
- Låt glasyren sjuda, ej koka, en stund innan den breds på kakan, ovanpå ananasen.
- Grädda kakan ytterligare ca 10 minuter, eller tills den fått en fin färg.
- Skär kakan i fyrkantiga bitar efter att den svalnat.
Sonen, 10 år: “Jättegod!” Inte helt oväntat så tyckte sonen om ananasrutorna.
Dottern, 12 år: “Gott!” Även dottern tyckte väldigt bra om kakan.
Pappan: “Uppfriskande med ananasen i… kunde t.o.m. varit ännu mer ananas.”
Mamman: “Mmmm… mycket smak av ananas och kokos. Kanske lite väl söt men väldigt god. Denna kommer jag att göra fler gånger.”
Kommentar: I receptet jag utgick ifrån, Matklubbens “Ananaskaka i långpanna“, använde de sig av konserverad ananas (3 dl krossad ananas) och det fungerar säkert riktigt bra och sparar dessutom en hel del tid. Personligen så älskar jag den underbara, färska ananassmaken och valde därför en hel ananas. Var och en gör så klart det han/hon känner för. 😀