2008-10-10 (fredag)
20 st spröda och goda småkakor med jordgubbssylt.
200 g | margarin |
1 dl | strösocker |
1 msk | vanillinsocker |
4½ dl | vetemjöl |
1 tsk | bakpulver |
lite | fast jordgubbssylt |
- Rör ihop margarin, socker och vanillinsocker.
- Blanda bakpulver och vetemjöl.
- Blanda ihop allt till en deg som formas till en rulle, ca 20 cm lång.
- Vid behov så kan man låta rullen vila en stund.
- Dela rullen i 20 bitar, rulla degklumparna och lägg dem i småbrödsformar på en plåt.
- Gör tumavtryck i degbullarna och fyll dem med sylt.
- Grädda kakorna mitt i ugnen i 175 grader i 12-15 minuter.
Sonen, 6 år: Han gav dem högt betyg. Glufsade snabbt i sig ett antal.
Dottern, 7 år: Även hon tyckte att de var väldigt goda.
Pappan: “De var helt ok för att vara sådana kakor.” Han gillar inte småkakor egentligen men det märktes inte.
Mamman: “Mycket goda. Perfekta till eftermiddagsfikat.”
Kommentar: Här har jag utgått från alltommat.se:s version av hallongrottor, som tydligen räknas som en klassisk småkaka. Personligen har jag aldrig smakat hallongrottor, men denna jordgubbsvariant var i alla fall väldigt god.
(Andra bloggar om: recept, familj, barn, kakor, småkakor, baka)
Ett tips är att ha i en msk kanel i degen de traditionella hallongrottorna. Toppengott.
Jag brukar ofta göra hallongrottor, ska testa med jordgubbssylt nästa gång. 🙂
Nu blev jag sugen på att baka. Tror nog faktiskt det blir en promenad till ICA för inköp av ingredienser och sen bakning 🙂