2013-10-12 (lördag)
En riktig klassisk husmanskost-soppa.
5 dl (400 g) | torkade gula ärtor |
ca 2 liter | vatten |
1½-2 msk | salt |
1-1½ liter | vatten |
½ tsk | salt |
1 st | gul lök |
2-3 st | kryddnejlikor |
ca 400 g | rimmad benfri fläsklägg med svål (svålen ska ej användas) |
1 tsk | timjan |
Tillbehör / Efterrätt: | |
pannkakor (se recept) | |
jordgubbssylt |
- Blötlägg ärtorna i saltat vatten 6-12 timmar. Häll sedan av vattnet.
- Koka upp nytt vatten, ärtor och salt under lock och skumma bort skummet samt skal som flyter upp.
- Skala löken och lägg i den hel tillsammans med kryddnejlikorna.
- Dela fläsklägget i stora bitar, efter att svålen skurits bort. Lägg fläskbitarna i grytan.
- Låt soppan koka ca 1 timme.
- Ta upp fläsket och låt det kallna.
- Låt soppan fortsätta koka i ca 30 minuter.
- Ta bort löken och smaka av soppan med salt och timjan. Späd ev. med mer vatten.
- Skär fläskbitarna i små bitar (ta bort fettet om ni inte vill ha med det) och blanda dem i soppan.
- Servera soppan med ev. mer timjan samt pannkakor och sylt.
Mamman: “Mmmm… hemlagade soppor smakar så mycket godare än köpta. Dels blir smaken fylligare och godare och dels så slipper man de stora fettbitarna som finns i många av köpe-varianterna. Mycket gott tillsammans med en portion pannkakor.”
Kommentar: Vår familjs version av ärtsoppa- & pannkaksmiddag är att mamman (som inte är så förtjust i pannkakor) äter ärtsoppan med ett fåtal pannkakor medan pappan och barnen (vars kommentarer om ärtsoppan inte passar sig i skrift 🙂 ) äter sig mätta på endast pannkakor. På så vis blir alla nöjda och glada och det blir stora mängder ärtsoppa över. Som tur är så går den alldeles utmärkt att frysa in.
(Andra bloggar om: recept, mat, husmanskost, soppa, middag, barnfamilj)
Så var det i vår familj tidigare också, mamma åt ärtsoppa, som är så gott, och pappa och barn åt pannkakor. Nu slåss mamma och barn om sista slurken ärtsoppa, men pappa vägrar fortfarande!