2013-12-10 (tisdag)
Klassiskt recept på risbräck (rischoklad) med enbart mjölkchoklad och puffat ris.
200 g | Marabou mjölkchoklad |
4 dl | Vårgårda Ris (puffat, rostat ris) |
- Bryt chokladen i mindre bitar och smält det över vattenbad eller direkt i en kastrull på väldigt låg värme. Rör ofta och låt inte chokladen bli för varm.
- Rör ner puffat ris i den smälta chokladen.
- Bred ut massan på ett bakplåtspapper och låt stelna. (Eller klicka ut smeten i småkaks-/muffins-formar.)
- Skär chokladen i bitar. (Halvera bitarna om formarna användes.)
- Förvara chokladen svalt.
Sonen, 11 år: “Mmm… jättegott! Hur många får vi?”
Dottern, 13 år: “Detta var ännu godare än det andra.” (“Det andra” = “Rischoklad med mandel och aprikoser“)
Pappan: “Mums-filli-babba!” Favoritjulgodiset “Chokladfras” verkar ha fått en värdig konkurrent.
Mamman: “Jättegott… men alldeles för svårt att sluta äta.”
Kommentar: Risbräck har vi testat i olika versioner med allt från blockchoklad till olika proportioner av choklad/ris och receptet ovan är det som vi i vår familj tycker ger det perfekta risbräcket. Den enda nackdelen är att en 200 grams chokladkaka inte räcker speciellt långt när slutresultatet blir så pass gott. 😉
(Andra bloggar om: recept, godis, julgodis, choklad, jul, puffat ris, familj)