2014-07-01 (tisdag)
Ett enkelt och väldigt gott användingsområde till säsongens många knippen av morötter och gula lökar.
1 knippe | morötter |
1 knippe | färsk gul lök |
1 st | röd paprika |
rapsolja | |
salt | |
svartpeppar |
- Skär av blasten på morötterna, skala dem och klyv dem på längden.
- Skär av det gröna från löken (men spara det), ta bort det yttersta lagret och klyv dem på längden.
- Halvera paprikan, skölj, kärna ur och skär den i mindre delar.
- Lägg alla ingredienserna på en bakplåtspappersförsedd ugnsplåt. Ringla över olja och smaksätt med salt och peppar. Rör runt försiktigt.
- Ugnsbaka grönsakerna i mitten av en 200-gradig ugn tills de är precis genommjuka. Rör runt då och då.
- Servera som tillbehör till passande middagsrätt.
Pappan: “Jättegott!”
Mamman: “De morötter och lökar man ugnsrostar vintertid må vara jättegoda… men smakmässigt (och utseendemässigt) så kommer de inte i närheten av sommarens version. Som sagt, det gäller att passa på nu när allt är färskt.”
Kommentar: Dessa goda grönsaker klarar sig själva i ugnen medan man tillagar middagen, och är därför inte bara ett otroligt gott tillbehör utan även ett väldigt praktiskt sådant. Varför barnens kommentarer inte är med? Låt mig uttrycka det fint: de valde andra sorters grönsaker. 😀
Använder ni färsk lök i knippe och den gröna delen är fräsch och fin så går den alldeles utmärkt att använda i sallader eller creme fraiche-röror. Den är behagligt mild i smaken medan mellandelen, den lite ljusare, har en lite starkare löksmak. Det är bara att testa sig fram till vad man tycker de olika delarna passar till.
(Andra bloggar om: Andra bloggar om: recept, grönsaker, tillbehör, middag, morötter, lök, paprika)