Barnfamilj.se - Vardagsmat för hela familjen
Barnfamilj.se    Veckomatsedlar    Om Barnfamilj.se    Kontakta Barnfamilj.se   


2014-10-13 (måndag)
svampstuvning champinjonstuvning

Mycket god och matig lunch i höstens tecken som tar ca 45 minuter att tillaga.

Svampstuvning:
100 g champinjoner (eller annan svamp)
lite smör (att steka i)
1 st schalottenlök, finhackad
1 st vitlöksklyfta, finhackad (kan uteslutas)
ca 1 tsk vetemjöl
1/4 dl vispgrädde
3/4 dl mellanmjölk
lite salt
Tillbehör:
2 skivor gott lantbröd
några körsbärstomater
lite rapsolja
salt och svartpeppar
  1. Skölj, torka och halvera körsbärstomaterna. Lägg dem i en liten ugnsform, ringla över olja, salta och peppra och tillaga i 225 grader varm ugn medan svampen görs iordning.
  2. Borsta rent champinjonerna och skär bort ev. fula delar. Dela svamparna i mindre bitar.
  3. Värm svampbitarna i ett varmt stekjärn utan matfett tills all vätska kokats ur svampen.
  4. Tillsätt smör samt hackad schalottenlök och ev vitlök. Låt steka under omrörning ett par minuter.
  5. Ta bort stekjärnet från värmen. Pudra över vetemjölet och rör runt ordentligt.
  6. Tillsätt mjölk och grädde. Sätt tillbaka stekjärnet på den varma plattan. Låt koka upp och puttra under omrörning tills stuvningen blir lagom fast.
  7. Placera brödet i en ugnsform. Fördela svampstuvningen på brödskivorna. Tillaga i 225 grader varm ugn tills mackorna är lagom krispiga, ca 15 minuter.
  8. Servera de varma svampsmörgåsarna med de ugnsrostade tomaterna.

Mamman: “Detta var ju jättegott! Knaprig macka med härlig smak av champinjoner och goda, varma tomater som komplement. En framtida höst-klassiker här i huset, vare sig resten av familjen vill det eller ej.”

Kommentar: Mamman har länge velat introducera svamp till familjemedlemmarna och nu var det dags. Ingen av dem visade dock något intresse, förutom när det kom till att högljutt kommentera dess utseende och lukt. Nåja, mamman gillar det i alla fall så här kommer att tillagas svamp med jämna mellanrum. Förr eller senare kanske någon av dem vågar smaka. Det fungerade ju med fiskarna, som även de stötte på hårt motstånd från början. 🙂

(Andra bloggar om: , , , , , , , )

 
Mat och Dryck bloggar Blogglista.se